27 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

PBC | Rechter zet streep door vreemdelingenopvang Curaçao

Persbureau Curacao

Venezolanen eindelijk vrij

WILLEMSTAD – De rechter heeft op Curaçao een einde gemaakt aan de bestaande vluchtelingenopvang op het eiland. Het gevangenisregime waar vluchtelingen en migranten uit Venezuela mee te maken krijgen, is volgens de rechter ontoelaatbaar en een schending van de mensenrechten onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Curaçao heeft daardoor op dit moment geen vreemdelingenopvang meer. Negen Venezolanen zijn in onmiddellijke vrijheid gesteld. De uitspraak komt nadat de rechter vorige week aan het eind van de zitting had besloten zelf een kijkje te nemen in de SDKK-gevangenis in Koraal Specht.

De vreemdelingenbarakken, waaraan Nederland voor verbetering miljoenen euro’s heeft bijgedragen, zijn nog steeds niet klaar. Daarom waren Venezolanen die een beroep doen op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens nu in een deel van de strafgevangenis geplaatst, blok 1.

Dat leverde vorige maand al een vonnis op waarbij een Venezolaanse vrouw die was vastgezet in de vrouwenvleugel van de strafgevangenis in vrijheid werd gesteld. De rechter stelde daarbij dat het ondergaan van vreemdelingenbewaring in een strafgevangenis onder een gevangenisregime niet toelaatbaar is.

Blok 1

Daarop besloot Curaçao alle gevangenen in blok 1 naar elders te verhuizen en via een ministeriele beschikking blok 1 aan te wijzen als plek waar vreemdelingen zonder verblijfspapieren mogen worden opgesloten, ook als ze asiel aanvragen.

Het gevangenisregime bleef echter. De rechter stelde tijdens het bezoek vast dat de Venezolanen onder een nog strenger regime vastzaten dan gevangenen die strafrechtelijk veroordeeld zijn.

De bevindingen van de rechter sluiten naadloos aan bij eerdere observaties van Amnesty International, die twee keer onderzoek deed naar de detentieomstandigheden van vluchtelingen op Curaçao.

Opgevangen

Door de uitspraak van de rechter kan de vreemdelingenopvang niet langer gebruikt worden. Een Venezolaanse man die zondag uitgezet zou worden, is bij gebrek aan opvang ook vrijgelaten.

Volgens Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao, die de vrijgelaten Venezolanen bijstond en ze nu opvangt, is het gevolg van de mensenrechtenschendingen en het gevoerde Curaçaose beleid dat er nauwelijks nog Venezolanen proberen Curaçao binnen te komen.

“Het eiland heeft geen internationaal erkende asielprocedure, maar Venezolanen kunnen wel een beroep doen op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Het is nog nooit iemand gelukt om met die procedure bescherming te krijgen”, aldus Witteveen.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra