30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

PBC | Burgers en bedrijfsleven kunnen nog beter volgens belastingdienst Curaçao

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Zeven op de tien bedrijven in Curaçao dient elke maand tijdig zijn aangifte loonbelasting in. Dat zijn volgens de belastingdienst 6.300 van de ongeveer 9.000 bedrijven.

In bijna de helft van de gevallen gaat het om een nihil-aangifte. Van de ruim 3.000 overige bedrijven betaalt tachtig procent de verschuldigde belasting ook uiterlijk de 15e dag van de volgende maand af.

Omzetbelasting

Eenzelfde beeld is te zien bij de omzetbelasting. Daar dient zo’n 55 procent van de ongeveer 17.000 OB-plichtigen de maandelijkse aangifte tijdig in. Het gaat dan om 9.700 aangiften, waarvan 37 procent een nihilaangifte betreft.

De ruim 6.000 OB-plichtigen die aangeven OB verschuldigd te zijn, draagt zo’n 80 procent (bijna 5.000 bedrijven de verschuldigde OB ook tijdig af.

De cijfers verschillen per maand, vandaar dat geen exacte aantallen worden genoemd maar de verhoudingen zijn maandelijks vergelijkbaar en laten voor wat betreft de compliance een licht stijgende trend zien.

Zo is het aantal tijdige betalingen sinds juli 2021 voor de loonbelasting gestegen met tien procent naar bijna 2.900 en voor de omzetbelasting met zeventien procent tot 4.800 belastingplichtigen.

De cijfers laten volgens de Belastingdienst zien dat nog steeds sprake is van significante non-compliance. Teveel bedrijven betalen niet.

Er gaat daarom extra worden ingezet om de belasting- en premieopbrengsten te verhogen. Dit betekent onder meer de verdere opschoning van het Crib-bestand waarin momenteel nog belastingplichtigen zijn opgenomen die niet langer meer actief zijn, controles door SBAB om ervoor te zorgen dat ondernemers de verschuldigde belastingen aangeven en tot slot effectieve invorderingsacties om belastingschulden ook daadwerkelijk te innen.

De analyse beperkt zich in eerste instantie tot de loonbelasting en de omzetbelasting omdat deze belastingmiddelen goed zijn voor zo’n tachtig procent van de belastingopbrengsten van Curaçao.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

1 reactie

  1. Al jaren post krijgen voor een bedrijf wat nooit op mijn adres heeft gezeten en niet meer bestaand is. Pogingen gedaan om dat te laten corrigeren …. Vergeet het maar, de aanslagen/aanmaningen/deurwaarder blijft gewoon komen, totaal verspilde moeite en daar heeft de belastingdienst het zo druk mee om achter zijn eigen fouten en gecreëerde situaties maar aan te blijven lopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra