25 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

NU | New York wil als eerste staat recht op abortus in wet vastleggen

De Amerikaanse president Joe Biden noemde het schrappen van het landelijk recht op abortus een “tragische fout”.

New York wil het recht op abortus en anticonceptie vastleggen in de wetgeving van de staat, meldt de Volkskrant zaterdag. De Senaat van de staat keurde vrijdag een wettekst goed die daarvoor werd opgesteld. Het hooggerechtshof van de Verenigde Staten schafte onlangs het landelijk recht op abortus af.

Door het vonnis van het Amerikaanse hooggerechtshof mag elke staat nu zelf bepalen of hij abortus toestaat of niet. Ongeveer twintig staten overwegen een abortusverbod. Naar het lijkt blijft het in ongeveer de helft van de staten, waar de Democraten het voor het zeggen hebben, mogelijk om abortus te plegen.

Na het vonnis van het hooggerechtshof gaf een tiental progressieve staten – naast New York ook onder meer Vermont, Maryland, Californië en Washington – al aan dat zij het recht op abortus willen beschermen.

New York zet als eerste staat daadwerkelijke stappen. Met het Equal Rights Amendment wil de politiek progressieve staat de rechten wettelijk beschermen. De wettekst daarvoor gaat verder dan dat, meldt The New York Times. Die verbiedt de overheid om te discrimineren op tal van kenmerken, waaronder zwangerschap.

De Senaat heeft het amendement goedgekeurd. Het Huis van Afgevaardigden van de staat moet de tekst nog goedkeuren. Daarna mag de bevolking zich tijdens een referendum over de wet uitspreken. De wet kan vanaf 2024 ingaan als deze wordt aangenomen.

Biden sprak over ‘tragische fout’

De Amerikaanse president Joe Biden noemde het schrappen van het landelijk recht op abortus een “tragische fout”. Hij zei dat de “gezondheid en levens van vrouwen gevaar lopen” doordat staten nu zelf mogen bepalen of abortus is toegestaan en welke regels daaraan zijn verbonden.

De president zei wel dat vrouwen die in staten wonen waar abortus straks verboden is, naar andere staten kunnen reizen waar abortus wel is toegestaan.

Bron: NU.nl

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra