27.7 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam, waar voor het eerst in drie jaar weer publiek bij aanwezig was. Ook de provincie Noord-Holland greep de jaarlijkse herdenking aan om excuses te maken.

Bij het monument in het Amsterdamse Oosterpark maakte Knot excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. “Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur,” zei de bankpresident.

Knot sprak in het Amsterdamse Oosterpark nazaten van slaafgemaakten toe:

De excuses volgen op een onderzoeksrapport dat in februari verscheen. DNB bleek nauw verbonden te zijn geweest bij de Nederlandse slavernij, sinds de oprichting van de bank in 1814, tot 1863. “De voorbije maanden hoorde ik veel persoonlijke verhalen, verhalen over leed, maar ook over verzet en strijd. Wat ik leerde, wat ik hoorde, deed mij pijn. Het bracht het leed van toen en nu heel dichtbij,” zei Knot.

Andere sprekers tijdens de nationale herdenking waren minister voor Rechtsbescherming Weerwind en de Amsterdamse burgemeester Halsema. Amsterdam heeft vorig jaar excuses gemaakt voor het slavernijverleden.

De komende tien jaar zal DNB een fonds starten voor meerjarige projecten om de doorwerking van het slavernijverleden te helpen verminderen, meldt de bank in een persbericht. Het gaat om projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en kennisdeling.

Geld voor educatieve projecten

Ook trekt DNB eenmalig vijf miljoen euro uit voor projecten met een educatief karakter, zoals het Nationaal Slavernijmuseum en een bijbehorend kenniscentrum. Een financiële compensatie voor geleden schade uit het verleden vindt DNB een zaak voor de overheid. De bank gaat daarom niet over tot financiële compensatie voor geleden schade.

Na de uitkomsten van het onderzoeksrapport in februari gaf Knot al aan dat DNB kan bijdragen aan de verwerking van het leed. DNB anno 2022 staat volgens de bankpresident niet los van zijn verleden. “De bevindingen zijn behoorlijk stevig bij ons binnengekomen,” zei Knot eerder dit jaar.

Het is vandaag Keti Koti, wat het verbreken van de ketenen betekent, officieel een Surinaamse feestdag ter viering van de formele afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863. Uiteindelijk hebben tot slaafgemaakten nog tot 1873 op de plantages in Suriname gewerkt, omdat ze volgens de wet nog onder toezigt van den Staat vielen.

Excuses Noord-Holland

Ook de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, maakte excuses voor de rol van de provincie bij de slavernij. Hij deed dat bij een viering in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. “Ook al bestaat het gewest Holland al heel lang niet meer, we hebben net als de toenmalige bestuurders een verantwoordelijkheid te dragen.”

Van Dijk bood excuses aan voor “wat onze gezagsdragers hebben aangericht in het leven van onschuldige mensen”. Het is voor het eerst dat een provincie excuses maakt voor het slavernijverleden, meldt de regionale omroep NH Nieuws.

Bron: NOS

Artikel delen

4 reacties

 1. Moet zeggen dat ik toch een beetje moeite heb met het vieren van de afschaffing van de slavernij. Ik heb 1 juli naar de Surinaamse zenders gekeken en ik zag niet dat ze in Suriname mee bezig zijn.

  Wat voor mij moeilijk te rijmen is dat de groep die zich druk maakt over herdenking en excuses van de Nederlandse overheid, een groep Surinamers zijn die in Nederland wonen.

  Denk dat ze in Nederland voor een beter leven voor hen en hun kinderen zijn en toch verwijten ze Nederland voor het houden van slaven? Je zou haast denken, dankzij Nederland en de slavernij hebben zij nu een beter leven.

  Als ik naar de beelden rond de herdenking kijk, vraag ik me af of ze niet weer opnieuw gediscrimineerd worden. De zogenaamde hoogwaardigheidsbekleders mogen op de eerste rij zitten en de Surinamers mogen achteraan aansluiten of achter een hek toekijken.

 2. De bank gaat daarom niet over tot financiële compensatie voor geleden schade.

  Er is ook niemand meer in leven die schade heeft ondervonden.

  Overigens was een meneer Akwarium er trots op dat zijn voorouders juist slaven verhandelden. Wellicht kan hij een donatie doen?

 3. Excuses aanbieden voor de daden van een ander zal wel niet meevallen. Het lijkt alsof het slaven verleden bij Surinamers dieper zit dan bij de Curaçaoënaars. Het is ook vreemd dat niet de regering van Suriname die excuses van Nederland eist maar een groep Surinamers die in Nederland leven.

 4. Mis Pipi langkous Pik Pisas op deze bijeenkomst. Pik reist de hele wereld rond maar op belangrijke zoals hier in NL is hij afwezig, en hier had hij juist rond kunnen gaan met zijn pet om een zak vol met gouden dukaten bij elkaar te schrapen voor het curacrimse volk, maar ik denk dat Pik allang wist dat hij een blauwtje zou hebben gelopen bij het Nederlandse volk de YDKers hebben al miljarden gekregen alleen zijn die in de verkeerde handen terecht gekomen, en wat je sinds 10-10-10 onder het bewind van Gerrit de Raaf en nu onder 1e klas regering zonder vliegangst Pik Pisas weer duidelijk te zien is en het zal nooit veranderen zolang het F&F volk aan de macht blijft. Kijk er niet vanop als op de dag van de vlag die zelfde vlag in de jens word gestoken door een paar mama’s die onder een lek dak moet wonen en geen eten kan geven aan hun kinderen en dat komt omdat zij al die vol gevreten dikke pensen zien van onze lands bestuurders, Dag van de vlag, ik lik mijn R..t er m.. a.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra