30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Regering sleutelt aan accijns en ob

Explosieve stijging brandstofprijs zoveel mogelijk voorkomen
Werkgroep aan de slag met wetswijzigingen en calculaties

Antilliaans Dagblad

Willemstad – De schakels in de omzetbelasting (ob) elimineren. Dat is één van de voorstellen om de enorme prijsstijging van benzine en diesel proberen zoveel mogelijk terug te dringen.

,,Als dit wordt bewerkstelligd, zullen de leveranciers van benzine de mogelijkheid hebben om de door hen aan Curoil betaalde omzetbelasting te verrekenen met omzetbelasting die zij van de consument ontvangen”, aldus een gezamenlijke persverklaring gisteravond van de ministeries van Financiën en van Economische Ontwikkeling.

,,Er is ook voorgesteld om de nodige berekeningen te maken om de mogelijkheden tot het verlagen van de accijnzen op benzine te bepalen.” Volgens de bestaande begroting zal een verrekeningsysteem met betrekking tot benzine wel een effect hebben op opbrengsten van de overheid en daarmee op de uitvoering van de begroting.

In dit kader moet nog worden gekwantificeerd wat de gevolgen precies zullen zijn. Een werkgroep gaat ermee aan de slag. Zo is gisteren besloten. Vooruitlopend op de prijsstijging van benzine in april aanstaande, hebben minister Javier Silvania (MFK) van Financiën en minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling een brainstormsessie georganiseerd om na te denken over de mogelijkheden om een explosieve prijstoename zoveel als mogelijk tegen te gaan.

Aanwezig waren ook vertegenwoordigers van Bureau Telecommunicatie en Post, de Sector Fiscale Zaken, overheids-nv Curoil, Stichting Belastingaccountantsbureau (Sbab) alsmede ambtenaren van beide ministeries.
,,Gezien de wereldwijde ontwikkelingen wordt een drastische stijging verwacht in de prijzen van benzine, die ook een impact zal hebben op de inwoners van Curaçao. Zowel de regering als de Statenleden vinden een dergelijke prijsstijging niet wenselijk.”

De werkgroep zal werken aan relevante wetswijzigingen ter introductie van de mogelijkheid tot verrekening. Zij zullen ook de nodige calculaties maken om te bepalen hoe de mindere inkomsten voor ‘s landskas gedekt kunnen worden. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in de loop van volgende week.

De prijs die de consument aan de pomp betaalt voor een liter benzine of diesel is opgebouwd uit een tiental componenten. Meest bepalend is het bedrag waarvoor Curoil de brandstof heeft ingekocht. Deze maand is een liter benzine bijna 2,50 gulden (2,47) en een liter diesel 1,90 gulden. Maar de aankoopprijs die daarin is verrekend, is voor benzine 1,28 gulden en voor diesel 1,33 gulden. De marge voor de pomphouder is 17,5 cent.

De rest is aan de overheid gerelateerd. Aan Curoil wordt 11 cent afgedragen. De omzetbelasting voor groothandel bedraagt 12 cent en voor kleinhandel nog eens 14 cent (bij elkaar 26 cent). Ook betaalt de consument 5 cent plus 17 cent per liter aan zogeheten ‘waarborging brandstofvoorziening’. Bovendien geldt voor benzine een heffing van 41 cent aan accijnzen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra