28 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Faillissement Marchena Hardware blijft

Vergeefse financieringspoging via Oman, Hong Kong en Polen

Willemstad – Marchena Hardware – eind vorig jaar in staat van faillissement verklaard – heeft nog een reddingspoging gedaan door, op bijna onnavolgbare wijze, financiering aan te trekken.

Marchena Hardware 7Zo blijkt uit de beschikking van het Hof in verband met het hoger beroep dat het bedrijf tegen faillietverklaring eind december 2021 had aangetekend. Vergeefs, want het faillissement van Marchena Hardware nv blijft.

Terwijl de bedrijfspanden volgens de achterliggers van het bedrijf een waarde vertegenwoordigen van 4.785.000 gulden, was Marchena Hardware bezig een financiering van 5 miljoen dollar aan te trekken. Er zou ook een toezegging zijn van een bank.

Geen lokale bank. Ook geen Nederlandse of Amerikaanse bank. Ter zitting is onder het tonen van stukken aangegeven bezig te zijn met een bank (HSBC) te Oman. Voor die leningen van 5 miljoen dollar voor een termijn van tien jaar was echter afgifte nodig van een garantiestelling van 30.000 dollar.

Marchena stelt dat deze garantie zal worden verstrekt door Easy Loans en dat één van de garantieverstrekker Freedom Finance te Hong Kong is en dat Freedom Finance bankiert bij een Poolse bank (het vonnis vermeldt geen naam van deze bank). Het is verder onduidelijk om welke Easy Loans het gaat, maar bij de Kamer van Koophandel staat Easy Loans bv vermeld, gevestigd aan de Breedestraat in Otrobanda, als verstrekker van microkredieten aan particulieren.

Marchena stelt dat zij het bedrag van 30.000 dollar reeds heeft betaald, maar ‘dat er iets mis is gegaan’ bij de (onbekende) Poolse bank. In de uitspraak staat te lezen dat Davidson ‘Dave’ Mourillon – ‘die de lening verzorgt’ – ter zitting heeft meegedeeld dat hij persoonlijk ervoor zal zorgen, desnoods uit eigen middelen, dat dit bedrag opnieuw wordt betaald. Want zodra het bedrag van 30.000 dollar is overgemaakt, zal de lening van 5 miljoen dollar worden verstrekt.

Tijdens de behandeling op 18 januari van het hoger beroep tegen de faillietverklaring is besproken dat Marchena een week de tijd kreeg om bewijs te leveren dat de garantie van 30.000 dollar is betaald én dat het bedrag van 5 miljoen door de bank aan Marchena is uitbetaald.

Daarop heeft Mourillon namens Marchena bij e-mail van 24 januari aan het Hof bericht dat hij tot zijn teleurstelling er niet in is geslaagd om binnen een week de door hem op de zitting toegezegde betaling van 30.000 dollar te kunnen voldo
en; doordat de persoon die voor de overschrijving had moeten zorgdragen door covid was getroffen en in een ziekenhuis in Bogotá moest worden opgenomen.

De overschrijving had moeten plaatsvinden vanuit Colombia – waar iemand persoonlijk aanwezig had moeten zijn omdat bepaalde documenten van een vingerafdruk moesten worden voorzien – maar nu de betreffende persoon in Bogotá zit heeft dit onvoorziene vertraging opgeleverd.

Mourillon heeft benadrukt dat er ‘alles aan zal worden gedaan’ de financiering alsnog rond te krijgen en dat het Hof hiervan op de hoogte zal worden gehouden, daarbij rekening houdend met het feit dat er vonnis zou worden gewezen op 22 februari.

Vier dagen vóór het vonnis heeft Mourrillon bij e-mail laten weten dat de geldschieter op grond van publicaties van het faillissement van Marchena heeft meegedeeld dat de beschikbaar gestelde lening geen doorgang kan vinden, een en ander in verband met het grote risico dat hiermee gemoeid zal zijn.
Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra