28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao

De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende een periode van vijf jaar legde hij de hoogte- en dieptepunten uit het leven en werk de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate vast.

Rudy Plaate werd in 1937 geboren op Curaçao. Hij bracht meer dan 400 nummers uit, telkens over het leven en de schoonheid van zijn geliefde eiland. Plaate groeide uit tot een van de grootste muzikanten van de voormalige Nederlandse Antillen.

Hij schreef en zong zijn nummers altijd in het Papiaments, iets wat in die tijd ongekend was. Zijn unieke stijl gaf vorm aan de Curaçaose muziek in de tweede helft van de 20e eeuw. In zijn populairste lied ‘Atardi’ bezingt Plaate de schoonheid van Curaçao bij zonsondergang. Het lied wordt uitgeroepen tot het onofficiële volkslied.

Selwyn de Wind

Regisseur Selwyn de Wind kreeg gedurende vijf jaar volledig toegang tot Plaate, die worstelt met dementie en probeert hiermee om te gaan. De Wind combineert archiefmateriaal met interviews van familie, vrienden en muziekkenners om zo alles te weten te komen over Plaate, die zelf niet alles meer kan vertellen.

Atardi – Het leven van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate schetst een intiem portret van de zingende groenteboer die uitgroeide tot Curaçao’s bekendste zanger. De pretoogjes van de altijd levenslustige man beginnen langzaam uit te doven.

Atardi – Het leven van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate, donderdag 27 januari, 23.20 uur, VPRO, NPO 2

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Er waren meer Papiamento nummers in die tijd, het was echt niet ongekend. Shon Chita, Palu Friu, Mi Pushi, Baratio, om maar wat te noemen.
    Waarmee ik niks wil afdoen aan Rudy Plaate.

  2. Hier worden in Ned heel veel mensen blij van, de vluchtelingen uit Korsow voor ‘n beter bestaan, Europese Nederlanders die hier jaren gewoond en gewerkt hebben, zelfs ydk die de criminaliteit daar opzoeken. Gezien en de moeite waard.

  3. Een groots musicus waar we trots op mogen zijn. Prachtige film, wie geïnteresseerd is in het leven en zijn muziek van moet zeker kijken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...