28 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

DKR | Curaçaose goksite witwasmachine drugsbende van ‘Dikke Piet’

“RECTIFICATIE NA GERECHTELIJK BEVEL”

In de oorspronkelijke versie van deze publicatie, heb ik, Nardy L. Cramm, onderzoeksjournalist, ten onrechte gesteld dat het bedrijf Cyberluck (ook bekend als Curacao eGaming) onder Leiding van haar directeur, mevrouw Angelique Marie Elizabeth Snel-Guttenberg, illegaal handelt door het uitgeven van zogenoemde sublicenties voor het aanbieden van kansspelen en dat het trustkantoor Pearl Trust en haar directeur Yara Yarzagaray een illegale sublicentie zou uitbaten. Die stelling is niet gebaseerd op de feiten en daarmee onjuist en misleidend, nu de praktijk van sublicentieren uitdrukkelijk niet verboden is. Ik beveel aan dat andere media die dit bericht hebben overgenomen, deze rectificatie in hun berichtgeving overnemen.”

 

Dossier Koninkrijksrelaties.nl

Willemstad – In het onderzoek ‘Taxus’ dat het Openbaar Ministerie in Nederland doet naar een criminele organisatie, leidt een van de sporen naar Curaçao. De bende waarvan Hagenaar Piet S. als godfather wordt gezien, gebruikte het vanuit Willemstad opererende webcasino Edobet om winsten uit drugshandel wit te wassen.

Voor het exploiteren van de goksite is, zo blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel Curaçao, in 2017 FA Entertainment NV opgericht. Om de mensen achter Edobet zo veel mogelijk buiten beeld te houden, wordt de vennootschap bestuurd door Pearl Trust (“Integrity and honesty are at the heart of business”) waarvan Yara Yarzagaray eigenaar is. Haar corebusiness is het besturen van NV’s die online kansspelen exploiteren.

 

Edobet dat zich illegaal op de Nederlandse markt richtte, is inmiddels offline. De site beschikte over een van Cyberluck (directeur: Angelique Snel-Guttenberg) gekochte sublicentie. Nederlandse media berichtten dit weekend uitgebreid over het onderzoek naar ‘Dikke Piet’, omdat bekende voetbalinternationals – onder meer Dirk Kuyt en Wesley Snijder – tot de klantenkring van Edobet behoorden.

Edobet is een van de vele duizenden goksites met een Curaçaose sublicentie. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze op grote schaal worden gebruikt door internationale criminele organisaties die hun winsten uit drugs-, wapen- en mensenhandel op deze manier witwassen. Van veel andere goksites is het verdienmodel gebaseerd op het oplichten van spelers. Die worden gelokt met prijzengeld dat slechts in geringe mate of zelfs helemaal nooit wordt uitgekeerd.

Curaçao is bij deze louche aanbieders populair omdat overheidstoezicht op de goksector ontbreekt en er genoeg facilitators voorhanden zijn die de sublicentiehouders uit de wind houden. De stichting Belangenbehartiging Gedupeerden Online Kansspelen (SBGOK) die opkomt voor gedupeerde klanten van Curaçaose goksites heeft de handen vol met gerechtelijke procedures, onder meer tegen de genoemde groothandelaar in sublicenties Cyberluck en Pearl Trust.

Bron: Dossier Koninkrijksrelaties.nl

Naschrift KKC

verwijderd, zie rectificatie

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Sublicenties over de (il)legaliteit van Curacaose en Sint Maartse online gok sub vergunningen.

Lees ook: Koninkrijksbelangenblog | Witwaswalhalla over witwassen met behulp van een onwettige en niet door de overheid gereguleerde online gambling masterlicentie-sublicentiestructuur online.

Artikel delen

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra