27.2 C
Willemstad
• woensdag 10 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag – De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt in een amendement op de SZW-begroting voor 2022. Staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaf daar donderdag zijn zegen aan in het debat over zijn begroting.

Daarmee is de verhoging van de minimumlonen en de uitkeringen per januari vrijwel een feit. De Kamer moet er komende dinsdag nog over stemmen, maar Wiersma liet het oordeel aan de Kamer. Hij zei dat de financiële dekking voor de verhoging van de uitkeringen in orde is. ,,Ik heb ondertussen al de nodige voorbereidingen getroffen om een dergelijke verhoging per 1 januari 2022 mogelijk te maken. Dat is goed nieuws voor de eilanden.”

Kamerlid Senna Matoug (GroenLinks) wilde nog wel weten wat de gevolgen zijn voor de IOAW, de uitkering voor oudere werklozen in Nederland. Wiersma zei dat het gaat om 6 cent verlaging per maand voor de IOAW-gerechtigden. De IOAW is een uitkering op tenminste bijstandsniveau, maar is ook afhankelijk van het inkomen van de betrokkene.

De verhoging van de minimumlonen komt voor rekening van de werkgevers. De hogere minimumuitkeringen (onderstand, AWW en AOV) kost volgens de berekening in het amendement de overheid volgend jaar 1,79 miljoen euro. Dat wordt in de volgende jaren steeds iets meer en in 2026 komt het uit op 2,19 miljoen. De kleine verlaging van de IOAW komt in 2026 neer op 2,5 miljoen euro.

De indieners van de motie Wuite, die ook werd ondertekend door CDA, VVD, ChristenUnie en Volt, vinden de verhoging van de lonen en uitkeringen noodzakelijk in de strijd tegen armoede. Ze stelden verder voor om te verkennen of een verhoging van de AOV-leeftijd als financiering kan dienen voor de hogere uitkeringen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Journalistiek is ook maar een vak zullen we maar zeggen. Het is niet duidelijk of het hier om de drie eilanden gaat (zie wel een foto) of het minimum loon in Nederland. Blijkbaar als ik geïnteresseerd in het verhaal ben moet ik dan eerst de motie Wuite (D66) zien te vinden. Slordig!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra