29 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Statendelegatie naar congres in Den Haag

In kader ontmanteling Nederlandse Antillen

Willemstad – De leden van de commissie Koninkrijksaangelegenheden van de Staten zijn in Nederland om op 8 en 9 december het 31ste congres ‘Tien jaar na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen’ bij te wonen.

De Statendelegatie wacht een vol programma met debatten en sprekers van verschillende disciplines, onder wie hoogleraar Gert Oostindie, Cft-voorzitter Raymond Gradus en de Curaçaose advocaat Mirto Murray.

Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) is delegatieleider en was gisteren, net als griffier Silvin Cijntje, al in Nederland. Curaçao wordt op het congres verder vertegenwoordigd door commissievoorzitter Amerigo Thodé en de commissieleden Sheldry Osepa (PNP), Quincy Girigori (PAR), Giselle Mc William (MAN), Michelangelo Martines (KEM) en Rennox Calmes (Trabou pa Kòrsou).

Volgens Statenvoorzitter America-Francisca zal PNP-Statenlid Gwendell Mercelina ook deelnemen aan het congres, maar dan ‘op eigen kosten’. ,,Naast het congres hebben we ook afspraken bij de Raad van State, met Nederlandse Kamerleden en met parlementsleden van Aruba en Sint Maarten”, zegt America-Francisca.

Het 31ste congres en de handelsmissie in het kader van ‘Tien jaar na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen’ wordt georganiseerd door InterExpo en vindt plaats in Nieuwspoort in Den Haag. Beide dagen worden afgesloten met een debat. PNP-Statenlid Osepa is een van de panelleden die debatteren over nationaliteit en burgerschap in het Koninkrijk der Nederlanden. Mc William zit in het panel dat debatteert over de vergroening van het Koninkrijk.

Morgen staat onder andere een lezing van socioloog en letterkundige Aart Broek met oud-ambassadeur Jan Wijenberg op het programma. Broek en Wijenberg, die ook premiers van de Nederlandse Antillen adviseerde, gaan in op de stelling dat ‘in een globaliserende wereld staten alleen binnen grotere structuren kunnen overleven’. ,,Nederland doet dat, het Koninkrijk heeft geen andere optie.” Bianca Maasdamme en de op Curaçao geboren Stacey Mac Donald geven een lezing over ‘Een circulair Koninkrijk. Duurzame samenwerking en verandering’. Donderdag 9 december gaat professor Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in op de Koninkrijksrelaties. ,,Wat leert de geschiedenis ons over de beperkingen, uitdagingen en mogelijkheden?” Raymond Gradus, voorzitter van het College financieel toezicht (Cft), blikt terug op tien jaar financieel toezicht en bespreekt hoe het nu verder moet.

Tijdens het congres wordt telkens ingegaan op de eilandelijke problematiek, aldus www.entrepreneurscaribbean.com. ,,Daarbij wordt stilgestaan bij de waarde van goede afspraken tussen de Koninkrijkspartners.” De onderwerpen die de sprekers vanuit hun expertise bespreken kunnen variëren ‘van het concrete Venezolaanse vluchtelingenvraagstuk op bijvoorbeeld Curaçao en Aruba tot het hoger toezicht op Sint Eustatius’. Het uitgangspunt is dat de discussies ‘direct relevant zijn voor de lokale burger, politiek en het bedrijfsleven’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

10 reacties

 1. Maak van de Caraïbische eilanden een provincie en de eilanden gemeente van Nederland.
  Alle staatsnv’s van de Nederlandse staat.
  Locale politiek terug naar waar het thuis hoort gemeente niveau met bijbehorende bevoegdheden.
  Klaar met het gekonkel nepotisme verspilling en machtsmisbruik.
  Nederlands paspoort, Nederlandse wetten. Nederlandse duidelijkheid.

 2. De vorige keer is Rennox Calmes gelijk van Schiphol doorgereisd naar Rome voor een vakantie in Italië. Het is toch vreemd dat hij nu weer mee mag.

 3. Hebben deze jnet nada nut figuren met een 747 boven in de kop gevlogen of vliegt de 747 KLM niet meer met dit mooie vliegtuig op Curacao?. heb al een paar jaar niet gevlogen “kanker en Tia” gehad dus weet het niet meer!

 4. Heb begrepen dat de C class gevuld was met statenleden waarvan het gros het Manuel cs nivo heeft.
  But what the hell, de Curaçaose burger betaalt wel. En uiteindelijk de NL belastingbetaler want de kas is leeg.

 5. ‘n aantal heeft daar toch niks te zoeken, ‘n thode, ‘n Martinez , ga dan ‘n tolk vragen en dan nog. Mensen om het hen uit te leggen. Wordt alles wel erg duur voor sommige hielenlichters.

 6. Deelnemers, vergeet niet Nederland te bedanken voor hun financiële bijdrage die dit pretreisje mogelijk heeft gemaakt en vertel nog maar niet dat de bijdrage eigenlijk te laag was omdat er nog steeds honger geleden wordt door bepaalde groepen van de bevolking.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra