29 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Selikor in het nauw

Foto Dushi

Willemstad – De Curaçaose overheid staat voor 60 miljoen gulden in het krijt bij Selikor. Daar moet dringend wat aan gedaan worden. Anders bezwijkt het vuilverwerkingsbedrijf onder de enorme schuldenlast.

Dat zegt Selikor-directeur Wesley Kook in gesprek met het Antilliaans Dagblad. ,,Als er niets gebeurt, gaat Selikor binnen vijf jaar failliet. Want dan kunnen we de kosten niet meer opbrengen.”

De overheid is de belangrijkste wanbetaler, maar tegelijkertijd de grootste afnemer van de afvaldiensten van de overheids-nv. Kook ziet daarom mogelijkheden voor een ‘barterdeal’ om drastische consequenties te voorkomen.

Het tegoed van 60 miljoen gulden bij de overheid is in de afgelopen tien jaar opgebouwd. Curaçao werd op 10 oktober 2010 onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien komt de overheid de afspraken niet na en zo kon de schuld aan Selikor jaar na jaar oplopen. Ter vergelijking: de bedrijfsopbrengsten in 2019 waren 45,5 miljoen volgens de jaarrekening.

Wat ging er mis? Ieder huishouden betaalt per maand 35 gulden via Aqualectra aan afvalstoffenbelasting. Sinds 2010 ziet Selikor daar niets van terug. Het geld verdwijnt in de Landskas. Daardoor komt onder andere het investeringsplan in de knel. Een nieuwe vuilniswagen kost 500.000 gulden en gaat doorgaans zo’n tien jaar mee. De 24 trucks moeten worden onderhouden en per jaar zijn er drie, vier, soms zes, aan vervanging toe.

Kook zegt kort na het aantreden van het kabinet-Pisas, vorig jaar mei, gesprekken te hebben gehad met de regering. ,,De tijd tikt. De situatie verslechtert, maar er wordt geen beslissing genomen.” Die onzekerheid is dodelijk. Selikor heeft al in 2016 een voorstel klaarliggen voor een nieuwe beheersovereenkomst met de overheid. Insteek is een compleet andere aanpak van het afvalbeheer.

Kortweg komt het erop neer dat de vervuiler betaalt. De voorgestelde overeenkomst gaat uit van een budget van 46 miljoen gulden per jaar. Dat is zes miljoen meer dan nu is overeengekomen. Maar ook nu weer geeft de regering niet thuis. Het blijft stil.

Kook: ,,Het punt is dat er geen duidelijkheid is. Als er een beslissing wordt genomen, weten we waar we aan toe zijn. Dan kunnen we ons beleid daarop afstemmen en keuzes maken voor een verantwoorde dienstverlening.” De zaak heeft inmiddels wel de aandacht van Statenleden en minister van Financiën Javier Silvania (MFK).

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

7 reacties

 1. Ach ja , nos mes por .
  In 2016 had men een voorstel klaar liggen .
  Het is nu 2022 .
  Hetzelfde verhaal met de wegen , enz , enz .
  Pero tog nos mes por .

 2. Tja als je 8 gulden moet betalen per week per selikor kliko bak.
  Dan is dat een beetje erg veel.
  En als je niet betaald blijven ze gewoon komen.

 3. Selikor over 5 jaar naar de kl.ten, zal Pik en zijn F&F geen reet schelen in die tijd ( over 4 jaar ) is Curacrim naar de klo.en en hebben zij hun zaken en bankrekining vol gestolen en mag Nederland de puinhoop overnemen.

 4. Heb Selikor al 20 jaar niet nodig als ik weinig vuil heb breng ik het zelf weg is het veel laat ik het prive ophalen.

 5. “Selikor heeft al in 2016 een voorstel klaarliggen voor een nieuwe beheersovereenkomst met de overheid.”

  onze “toppers” waren drukker bezig met 1000 koeien, hellingsbanen, het verven van bruggen, en het aanstellen van familieleden dan om te garanderen dat de vuilnis ook morgen kan worden opgehaald. Let wel dat je voor het salaris van Vanessa Gijsbertha ook 1.5 vuilniswagen kan kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar 1.5 vuilniswagen

 6. Het interesseert onze bestuurders helemaal niets als binnenkort het huisvuil niet meer wordt opgehaald. Als hun salaris, dat van F&F en ambtenaren maar iedere maand op hun rekening wordt bijgeschreven. Hun eigen huisvuil ? Laten ze gewoon door iemand in zee storten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra