29 C
Willemstad
• maandag 15 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Rechter gelast uitstel veiling olie

Rechter gelast uitstel veiling olie | AntilliaansDagblad

Willemstad – Op last van de rechter wordt de veiling van ruim 850.000 vaten aan olieproducten aangehouden met minimaal tien dagen, met aankondiging ervan binnen drie dagen in drie dagbladen.

De miljoenenveiling stond voor vanochtend 10.00 uur gepland, maar in een door MCC Group aangespannen kort geding is daar een stokje voor gestoken. MCC vindt dat de veiling transparant behoort te zijn en gericht op realisatie van een zo hoog mogelijke opbrengst. De huidige manier van veilen, met ook nog eens hoge opslagkosten, ontmoedigt bieders.

CRU (Curaçao Refinery Utilities), dochterbedrijf van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), had op grond van een in december 2020 tegen Isla/PdVSA verkregen vonnis een veiling aangekondigd van de op de raffinaderij aanwezige olie en petroleumproducten. MCC is echter medebeslaglegger en -schuldeiser van Isla en vreesde op deze manier onrechtmatig geschaad te worden.

CRU heeft gesteld dat de enige manier om van de producten af te komen is door deze op een openbare veiling te koop aan te bieden. Er is geen interesse om alle producten los te kopen. De opslagkosten per maand en het behoud van de producten drukken bovendien zeer fors op CRU/RdK: 10 miljoen gulden per maand.

Isla zelf sloot zich gisteren in een kort geding aan bij MCC om de veiling niet door te laten gaan. CRU is niet de enige belanghebbende; de werknemers zijn ook belanghebbenden, aldus Isla, en zij zouden voorop moeten staan. CRU geeft echter aan de salarissen van het ex-Isla-personeel altijd te hebben doorbetaald, terwijl Isla/PdVSA dit naliet.

Ter zitting werd navraag gedaan bij de deurwaarder naar de belangstelling voor de veiling. Eén aspirant-koper had zich gemeld, namelijk RdK, en aan vijf andere geïnteresseerde partijen waren de voorwaarden gestuurd.

Ook is ter zitting gespeculeerd over het negatieve effect van de aanvankelijk onjuiste veilingvoorwaarden (39 miljoen gulden opslagkosten – die CRU van Isla vordert – voor de koper met het winnende bod) op de belangstelling voor de veiling. ,,Verder dan beredeneerde gissingen kon en kan echter niet worden gekomen, alleen al omdat de olie volgens MCC 40 dollar per vat moet kunnen opbrengen, maar volgens CRU slechts een fractie daarvan waard is”, aldus de rechter.

Het wegnemen van de ontstane onduidelijkheid, toe te schrijven aan CRU, kan wellicht een gunstig resultaat hebben op de opbrengst bij de nu uitgestelde veiling.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra