26 C
Willemstad
• maandag 8 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Premier Wever-Croes: Alert op cyberaanvallen en Venezuela

Oranjestad – In een nationale toespraak over Rusland en de Oekraïne heeft minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) gisteren aandacht gevraagd voor stijgende benzineprijzen, cyberaanvallen, annuleringen in het toerisme, inflatie en Venezuela.

,,Dit zijn mogelijke gevolgen waar Aruba mee te maken kan krijgen.” Een dag eerder postte Wever-Croes al kort iets op haar Facebookpagina. In de nationale toespraak ging ze er dieper op in. Want de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) hebben sancties opgelegd aan Rusland.

,,Ondanks dat het om een conflict gaat, dat bijna 10.000 kilometer van ons vandaan is, zullen de gevolgen van het conflict ons raken. Dat is de reden dat ik me tot u richt.” Aruba is geen partij in het conflict en kan er ook niets aan doen. ,,Aruba kan zich wel zo goed mogelijk laten informeren over de situatie daar, zodat we voor Aruba en voor u als burger de beste beslissing kunnen nemen.”

De regering heeft alle aandacht voor dit conflict. ,,We staan hierin niet alleen, alle instituten, autoriteiten, Buitenlandse Zaken, de Nederlandse marine en de Nationale Veiligheidsdienst werken samen en adviseren de regering.” Wever-Croes vergelijkt de oorlog met de situatie van covid. ,,Beide zaken komen van buitenaf naar Aruba. Wij konden daar niets aan doen en we konden het niet beïnvloeden. Maar we kunnen ons wel voorbereiden op wat er komen gaat.”

Op vijf gebieden verwacht de Arubaanse regering wel dat er gevolgen kunnen zijn die ons land raken. ,,De prijs van olie is al drastisch gestegen. De reden is dat er zware economische sancties zijn opgelegd. Daardoor wordt olie schaars. Grote landen gebruiken hun macht om via olie het conflict te beïnvloeden. Voor Aruba gaat dit betekenen dat benzine duurder wordt. Als het conflict langer gaat duren, zullen ook water en elektra duurder worden.”

De regering houdt rekening met cyberaanvallen. Aruba heeft een zogeheten ‘cyber security-beleid en is alert op dergelijke aanvallen. ,,We hebben alle vitale bedrijven en instituten al gewaarschuwd”, aldus de premier. Ze geeft aan dat ook de bevolking alert moet zijn op mogelijke hacks van computer of mobiele telefoon. ,,We zullen in de komende dagen meer informatie en tips geven over hoe mensen zich kunnen beschermen tegen cyberaanvallen.”

Aruba houdt ook de situatie in Venezuela in de gaten, aangezien de Venezolaanse president Maduro zijn steun heeft verklaard aan Rusland. Defensie is extra waakzaam.

,,We houden rekening met inflatie, omdat producten duurder gaan worden. Aruba importeert bijna alles. Dit zal gevolgen hebben voor onze nationale staatsschuld en de capaciteit om de schuld af te betalen.”
Op het gebied van toerisme kunnen Amerikanen besluiten om hun vakantie naar Aruba uit te stellen. Aruba Tourism Authority (ATA) monitort de cijfers om te zien of de promotie moet worden aangepast.

De premier eindigde haar nationale toespraak met het advies dat niet alle waarschuwingen die in het nieuws komen over het conflict tussen Rusland en de Oekraïne, voor Aruba bestemd zijn. ,,Als er informatie is die relevant is voor Aruba, dan zal de regering dat bekendmaken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra