26 C
Willemstad
• maandag 8 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | PAR en MAN bijten in het stof

Pietersz-Janga overleeft tweede motie van wantrouwen

Parlement Staten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft ook een tweede motie van wantrouwen overleefd. Alleen de indieners, oppositiepartijen PAR en MAN, steunden de motie.

F02 Oppositie bijtDe motie kwam als allerlaatste ter stemming in de Statenvergadering waarin gisteren de begroting werd behandeld en werd met dertien stemmen tegen en zes voor afgewezen. Opvallende afwezigen bij de stemming waren Sheldry Osepa (PNP) en Eduard Braam (MFK) die als leden van de twee coalitiepartijen beiden juist zeer kritisch waren over het handelen van hun minister.

Vorige week werd in de Staten nog wel een motie van afkeuring tegen de minister aangenomen, maar een motie van wantrouwen ging het merendeel van de Statenleden toen ook te ver. Zoals bekend heeft Pietersz-Janga in een brief van 18 november de vereffenaars van de in liquidatie verkerende Stichting Bureau Ziektekostenvoorziening (BZV) een instructie gegeven de rechtszaken tegen voormalig bestuurders van de stichting in te trekken en beslagen op te heffen. Dat terwijl die juist gunstig waren uitgevallen voor de stichting en een bedrag van ruim vijf miljoen gulden zullen opleveren.

In de motie van gisteren geven PAR en MAN aan dat de GMN-minister geen beterschap heeft getoond en geen enkele van de verzoeken en aanbevelingen heeft opgevolgd. Zo heeft zij tot gisteren de brief aan de vereffenaars niet ingetrokken. ,,Zij heeft de afgelopen week niets gedaan om de situatie te verbeteren”, zei MAN-Statenlid Steven Martina gisteren.

Voor partijgenoot Giselle Mc William is de maat vol: ,,Stap op minister, anders zal deze smet u blijven achtervolgen!”, waarschuwt Mc William. ,,Dit is gewoon corruptie. Het is onacceptabel.” PAR en MAN koppelen hun actie aan het feit dat in de nota van wijziging bij de begroting een kostenbesparing in de gezondheidszorg van bijna 35 miljoen gulden is opgenomen. Dat terwijl de GMN-minister ‘vrienden uit de partij met 5,7 miljoen gulden heeft willen begunstigen’. ,,Geen enkele organisatie in de zorg zal haar nog serieus nemen als zij zegt dat er geen geld is”, zegt PAR-Statenlid Quincy Girigorie.

Maar PAR en MAN (samen zes zetels), regeringspartijen in het vorige kabinet-Rhuggenaath, krijgen verder geen enkele steun van de andere aanwezige Statenleden. Eenmansfracties KEM (Michelangelo ‘Low’ Martinez) en TPK (Rennox Calmes) staan pal achter minister Pietersz-Janga en de Statenleden van coalitiepartijen MFK (9 zetels) en PNP (4 zetels) vinden een motie van wantrouwen opnieuw een brug te ver.

,,We hebben vorige week een motie van afkeuring gesteund”, zegt Gilbert Doran (MFK). ,,De minister heeft zich verontschuldigd en toegegeven dat zij een fout heeft gemaakt. Nu willen PAR en MAN dat we haar toch ook nog de armen afzagen.” Verschillende Statenleden van de PNP en MFK wijzen erop dat PAR eerder de begroting van Curaçao heeft goedgekeurd en daarmee in wezen ook het beleid van minister van GMN. De MAN-fractie heeft niet ingestemd met de door minister van Financiën Javier Silvania (MFK) ingediende begroting voor 2022.

MFK-Statenlid Juniël Carolina wijst erop dat minister Silvania de korting op de budgetten in de zorg laat samengaan met een audit bij alle stichtingen, juist om een structurele oplossing te vinden. Carolina: ,,Deze motie van wantrouwen is slordig en oppervlakkig. Geef minister Pietersz-Janga een kans.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

 1. Ga maar in een bolcactus bijten dames. In het stof bijten is niet genoeg voor het type mond van menigeen hier op KKC, die hun mond voor hun straf hebben.
  Achter aansluiten dus bij de PAR en de MAN….. Ahahahaahahahaaaaaa

 2. McW cs bazelt maar raak.
  In ieder geval heeft zij dochter Chanel’ LOL aan een goede ‘vrijwilligers job’ geholpen.
  Deze figuren zijn geen van allen serieus te nemen.

 3. Het is zo jammer dat MAN en PAR ook niet in de categorie nette partijen vallen.
  Het is wel zo dat ze “boven twijfel verheven” zijn dwz ze zijn net zo rot.
  Wat dus de motie, waarschijnlijk, alleen maar een show voor de bühne maakt.
  Wat zou ik graag willen zien:
  De bedrijven van de staten leden.
  De bankrekeningen binnen en buitenlands
  En misschien vooral hun opgezette trusts.
  En waarschijnlijk zijn geen van allen te rijmen met hun functie en hun “normale” beloning als volksvertegenwoordiger.
  Het lijkt een open deur maar geen onderzoeker wil deze deur openen.

 4. De staten zijn duidelijk:
  Wat de minister doet mag niet.
  De staten zijn duidelijk, als je iets doet wat niet mag heeft dat geen consequenties.
  Hiermee geven de staten aan dat ze net zo incapabel in hun functioneren zijn als de minister.

 5. Heb je het ooit gehoord de achterlijke doran, ze heeft zich verontschuldigt, de andere achterlijke carolina zegt geef haar ‘n kans, pisas zegt ze zit nog in de leerschool. Indien zij die fouten niet ongedaan maakt ‘n aangifte aan haar broek, Trias politica , lamoenwater, etc en die durft aangifte te doen tegen Buurman. En die hielenlichters van pnp kem tpk braam zijn als de dood dat het hen de kop kost.*Huurman.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra