28 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Mungra over Ennia: Onbegrijpelijk

Directeur Centrale Bank Aruba spreekt zich uit over Ansary/Ennia

Willemstad – ,,Onbegrijpelijk dat een aandeelhouder de activa heeft kunnen aanwenden voor eigen ondernemingen en privédoeleinden”, schrijft Prakash Mungra van de Centrale Bank van Aruba (CBA) over Hushang Ansary en Ennia op Curaçao.

,,Moet naast de voormalige bestuurders ook de complete RvC van betreffende entiteiten alsook de voormalige externe accountants worden aangerekend!” vult hij aan. Mungra is directeur van de CBA in Oranjestad, belast onder meer met toezicht.

Hiermee spreekt de topman van de Arubaanse Centrale Bank niet alleen de Amerikaanse eigenaar van Ennia, de miljardair Ansary, aan. Maar dus ook de ex-bestuurders en de toenmalige leden van de raad van commissarissen (RvC).

Ansary en diverse oud-bestuurders werden intussen in eerste aanleg veroordeeld tot betaling van ruim een miljard aan schadevergoeding. De meeste RvC-leden werden nog niet voor het gerecht gedaagd, maar ontvingen wel een schrijven dat de Centrale Bank in Willemstad zich het recht voorbehoudt dat alsnog te doen.

Het gebeurt niet vaak dat een directeur van de Centrale Bank zich zo openlijk uitlaat over een actuele en lopende zaak. Mungra van Aruba doet dat op LinkedIn in reactie op publicaties over de kwestie-Ansary/Ennia.
,,Goed dat onder het nieuwe bestuur van CBCS pogingen tot verhaal op de veroorzakers en degenen die weggekeken hebben tegen vorstelijke beloningen worden gedaan”, voegt Mungra er nog aan toe.

Zijn compliment is richting financieel-economisch directeur José Jardim van de CBCS, die het voortouw nam in de strijd tegen de grootaandeelhouder Ansary en voormalige directieleden en commissarissen, daarin niet bepaald gesteund door Bob Traa (die eind november al na korte tijd zijn ontslag als president ad interim indiende), maar wel door diens opvolger, CBCS-president Richard Doornbosch.

In zijn commentaar stelt Prakash Mungra ook dat het ‘belangrijk is dat een onderscheid wordt gemaakt met Ennia Aruba’. ,,Het is belangrijk om te benadrukken dat Ennia Aruba financieel gezond is. De CBA is een zeer strikte toezichthouder en zou nimmer geduld hebben wat op Curaçao met de Ennia-werkmaatschappijen aldaar is gebeurd.”

De werkmaatschappijen zijn Ennia Caribe Schade, Ennia Caribe Zorg en – vooral – Ennia Caribe Leven. Na een langdurig proces, dat eigenlijk al begon vóór toepassing door de CBCS van de noodregeling bij de Ennia-bedrijven van Ansary in juli 2018, was er eind november 2021 eindelijk helderheid. Ansary cum suis zijn ‘schadeplichtig’ en dat voor, zeker vanuit een lokaal perspectief, ongekende megabedragen.
Door het gerecht is vastgesteld dat onder Ansary ‘het belang van Ennia en de polishouders niet langer centraal stond’ en dat door bestuurders en commissarissen veelal lijdzaam werd toegekeken.
Intussen maken partijen zich op voor de tweede ronde. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep dient.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra