27.2 C
Willemstad
• woensdag 10 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Hotels vissen achter het net

Het gaat in potentie om miljoenen aan achterstallige belastingen

Toenmalig Financiënminister George Jamaloodin (MFK) had in 2011 met Papagayo een schikking van circa 50 procent gesloten | Papagayo Beach Resort

Willemstad – Enkele ‘lokale’ hotels die eerder niet – zoals destijds Papagayo wel deed en ook aan hun was aangeboden – een regeling hadden getroffen met de fiscus, vissen nu achter het net.

Het Hof bevestigt een vonnis in eerste aanleg in een zaak die in potentie gaat over (tientallen) miljoenen guldens aan achterstallige logeergastenbelasting en omzetbelasting over de opbrengst van de kamerverhuur tussen 2003-2015.

Hotels moesten vroeger logeergastenbelasting afdragen. ‘Internationale hotels’ kregen daarvoor een vrijstelling, ‘lokale hotels’ niet. Daar zijn heel veel procedures over gevoerd. Toenmalig Financiënminister George Jamaloodin (MFK) had in 2011 met Papagayo een schikking van circa 50 procent gesloten.

Met de andere hotels – Livingstone, Avila Beach, Chogogo, Morena Eco-Resort en Lions Dive – kwam er geen regeling. Die beweerden dat dit nooit aan hen was aangeboden. Zij hebben daarna geprocedeerd voor 100 procent van de bedragen, maar verloren.

Zij menen dat het Land ‘onrechtmatig’ had gehandeld door Papagayo wel en de andere hotels niet deze deal aan te bieden. Het gerecht eerder en nu ook het Hof stellen echter vast dat het aannemelijk is dat dit aanbod wél ook aan deze hotels destijds is gedaan, maar dat zij er simpelweg voor gekozen hebben dat niet te accepteren. De vordering wordt daarom afgewezen.

De procedures lopen al sinds 2009. In 2013 had het Hof al geoordeeld dat ten aanzien van de aan ‘internationale hotels’ verleende vrijstelling van logeergastenbelasting geen sprake was van verboden discriminatie van ‘lokale hotels’.

Vaststaat dat in april/juni 2011 een of meer vergaderingen hebben plaatsgevonden tussen de minister van Financiën en vertegenwoordigers van in beginsel alle lokale hotels. Het is moeilijk aan te nemen dat de minister, bijgestaan door zijn ambtenaren, het aanbod alléén aan Papagayo zou hebben gedaan.

,,Dit zou niet alleen flagrante strijd opleveren met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur – het gelijkheidsbeginsel – ook wilde de minister (toen al, red.) kennelijk op korte termijn zoveel mogelijk geld binnenhalen.”

In 2015 was overigens wel overeenstemming bereikt over de door deze hotels verschuldigde bedragen, de zogenoemde debiteurenlijst. En een jaar laten zijn – met uitzondering van Chogogo – betalingsregelingen getroffen. Maar zij wilden alsnog de gunstige ‘Papagayo-regeling’. Dat is niet gelukt. De hotels kunnen nog cassatie instellen bij de Hoge Raad.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Sommige hotels menen geen belasting te hoeven afdragen of al jaren openstaande rekeningen hebben staan bij o.a. Aqualectra….onder het mom dat zij bijdragen tot de economie en dat wij blij mogen zijn dat ze op ons eiland zijn neergestreken…..want er staat werkgelegenheid tegenover…

    Eigen belang….It’s economics stupid!

    Moeten wij als particulieren of middenstand flikken….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra