29 C
Willemstad
• maandag 15 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | D66 krijgt mogelijk Koninkrijksrelaties

Bron: GeenStijl

Den Haag – Het nieuwe Nederlandse kabinet-Rutte IV wordt volgens ingewijden waarschijnlijk in de tweede week van januari beëdigd door koning Willem-Alexander. Er zingen al de nodige namen rond van nieuwe bewindslieden, maar voorlopig wordt er niets bevestigd.

De website Geen Stijl is het meest volledig en stuurde gisteren een complete lijst met namen de wereld in.

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zouden twee D66-bewindslieden komen. Voor de post van staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties wordt de naam Kees Verhoeven genoemd, die dus Raymond Knops (CDA) zou opvolgen. Verhoeven (45) was tot de verkiezingen van maart 2021 Tweede Kamerlid, waar hij zich onder andere bezighield met Europa, ICT en mededinging. Hij heeft op social media overigens ontkend dat hij in aanmerking komt.

Burgemeester Franc Weerwind (57) van Almere zou minister van BZK worden. Hij is een van de weinige Nederlandse bestuurders met een Surinaamse achtergrond en heeft in verschillende gemeentes veel waardering gekregen.

D66 heeft in het verleden vaak bewindslieden voor Koninkrijksrelaties geleverd. Bekende namen zijn Alexander Pechtold, Roger van Boxtel en Thom de Graaf, de huidige vicepresident van de Raad van State. D66 is ook de partij van huidig Tweede Kamerlid Jorien Wuite met roots op Sint Maarten en zeer actief in de commissie voor Koninkrijksrelaties.

Als de lijst van Geen Stijl klopt wordt Knops in het nieuwe kabinet minister van Defensie. Het is bekend dat hij die post ambieert. Knops heeft een militaire achtergrond, hij was bij de Koninklijke Luchtmacht en heeft enkele maanden in Irak gediend voor een militair project.

Voor de BES-eilanden is de post Sociale Zaken en Werkgelegenheid belangrijk in verband met het armoedebeleid en het ijkpunt voor een sociaal minimum. Voor die ministerspost wordt volgens Geen Stijl Carola Schouten (ChristenUnie) genoemd, die in het vorige kabinet op Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) zat. De VVD zou met Mark Harbers op hetzelfde departement de minister voor armoedebeleid gaan leveren. Bij LNV zou Esther de Lange (CDA) de scepter gaan zwaaien met Erik van der Berg (VVD) als minister voor Natuur en Stikstof.

Of de namen kloppen zal waarschijnlijk pas na de jaarwisseling blijken. Volgende week ligt de formatie stil. Bovendien moet er naar de door formateur Rutte aangezochte kandidaten ook nog een antecedentenonderzoek worden gedaan, behalve voor de bewindslieden die al in het kabinet-Rutte III zaten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Kees, me boy, take no BS from nobody. Show them that the hand that feeds them has claws. They can comply or suffer consequences.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra