30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | ‘Wegen en milieu eigen zaak BES’

Den Haag – Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) houdt nadrukkelijk de boot af over zijn eigen verantwoordelijkheid voor Caribisch Nederland op het gebied van infrastructuur en milieu.

In zijn antwoorden op een tweetal vragen van de Tweede Kamer bij het Jaarverslag 2021 van zijn ministerie legt hij uit hoe de verhoudingen zijn tussen Europees-Nederlandse regelgeving en de eilanden.

Harbers schrijft dat IenW wel ‘systeemverantwoordelijk’ is voor ‘een veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeer’. Voor luchthavens wordt regelgeving gemaakt en gehandhaafd. Maar verder beperkt zijn bemoeienis zich tot het incidenteel overmaken van middelen voor havens en luchthavens, zodat die veilig kunnen opereren. Dit gebeurt ook met het oog op de bereikbaarheid van de eilanden, aldus de minister.

Wegen en de exploitatie van de havens en luchthavens vallen onder de verantwoordelijkheid van de eilandbesturen. ,,Er bevinden zich geen rijkswegen in Caribisch Nederland”, legt Harbers uit. De eilanden moeten onderhoud en aanleg van wegen zelf financieren, al heeft het Rijk wel aanvullende financiering beschikbaar gesteld via ‘specifieke doeluitkeringen’. Bekend is de 5 miljoen euro per jaar die sinds 2018 door het Rijk wordt bijgedragen.

Wat betreft Europese regels op het gebied van milieu en klimaatadaptie vallen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) buiten de boot, maakt Harbers duidelijk. ,,Caribisch Nederland is geen onderdeel van de interne Europese markt.” Er is voor de BES-eilanden aparte wet- en regelgeving op deze terreinen. De minister verwijst onder andere naar het milieubeleidsplan 2020-2030 als grondslag voor het omgaan met klimaatverandering.

,,Daarnaast biedt de Wet grondslagen ruimtelijke ontwikkelingsplanning BES de openbare lichamen handvatten voor het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en milieu in de ruimtelijke plannen.” IenW ondersteunt de eilandbesturen bij het maken van beleidsplannen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Misselijkmakende insenuerende 1e alinea van dit artikel.
    De (rijks)minister gaat níet over de gemeentelijke en provinciale wegen, ook niet in Caribisch Nederland (zoals later in het artikel ook correct wordt verwoord). Waarom Ant. Dagblad zo’n aperte onjuistheid prominent verwoord in de inleiding zal wel een politieke achtergrond hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra