27 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Veel studenten met DUO-achterstand

Ex-studenten vragen onvoldoende draagkrachtmeting aan

Willemstad – Van de 7.150 Curaçaose studenten die een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Nederland hebben, heeft 70 procent een betalingsachterstand.

De situatie wordt nog zorgelijker omdat het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in Nederland heeft bekendgemaakt dat de renteloze lening vanaf komend studiejaar een lening met rente wordt. Deze cijfers zijn afkomstig van parlementariër Giselle Mc William (MAN) die hierover vragen stelt aan Onderwijsminister Sithree van Heydoorn (MFK).

Mc William: ,,De rente die studenten moeten gaan betalen, is 1,5 tot 2 procent. Volgens DUO is de gemiddelde schuld van een Curaçaose student 30.000 euro, zo’n 60.000 gulden. Als hierover rente moet worden betaald, komt daar 900 tot 1.200 gulden jaarlijks bij. De studenten kunnen dit niet betalen.”

Tijdens het Onderwijs Vierlandenoverleg van 10 en 11 maart bleek dat slechts 31 procent van de studenten gebruikmaakt van de draagkrachtberekening. ,,Bij een draagkrachtberekening wordt gekeken naar het inkomen van de oud-student en op basis daarvan wordt de hoogte van het terugbetaalbedrag bepaald. Dit kan ook nul zijn”, zo blijkt uit een rapportage van het vierlandenoverleg die de minister naar de Staten stuurde. Een draagkrachtberekening moet worden aangevraagd. Dit gebeurt te weinig ‘ondanks de inspanningen van DUO om dit onder de aandacht te brengen’.

In het rapport van de minister staat ook dat debiteuren die op Curaçao, Aruba of Sint Maarten wonen vaak een hogere studieschuld en een grotere betalingsachterstand hebben dan Europees-Nederlandse ex-studenten.
Uit de rapportage van de minister blijkt nog dat er in september 2021 een werkgroep studiefinanciering voor het eerst bij elkaar gekomen is.

,,Tijdens deze bijeenkomst is een probleemanalyse gedeeld en is geconstateerd dat alle landen graag samenwerken om hier een oplossing voor te vinden. Daarvoor wordt gekeken naar het automatiseren van de gegevensuitwisseling tussen de landen, zodat automatisch een draagkrachtberekening kan worden gedaan. In een tweede bijeenkomst is nader ingegaan op de lokale wetgeving en is daarnaast stilgestaan bij de consensusrijkswet op het gebied van gegevensuitwisseling. Die laatste lijkt goede mogelijkheden te bieden en zal verder worden verkend. Gezien de doorlooptijd van de Rijkswet (minimaal twee jaar) zal parallel ook gekeken worden naar mogelijkheden om in de tussentijd al iets te doen voor het vergemakkelijken van het aanvragen van een draagkrachtberekening door automatische uitwisseling”, zo wordt nog verder opgetekend in de rapportage.

In de Tweede Kamer heeft Jorien Wuite (D66) vragen hierover gesteld. Op Curaçao vraagt de MAN aandacht voor dit probleem.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Reisjes , feesten ,telefoons wenkbrauwen, nageltjes, wimpertjes. Zo’n pakweg 25 jaar geleden mochten ze hun studieschuld afbetalen met 40% korting. De welgestelde ouders betaalden dat dan ook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra