30 C
Willemstad
• zondag 7 augustus 2022

Laatste reacties

PBC | Ministerie van Koninkrijkrelaties gooit beleid Caribisch Nederland om

Persbureau Curacao

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet wil dat Caribisch Nederland qua voorzieningenniveau op termijn groeit naar het niveau van het Europees Nederlandse stelsel. Dat staat in een brief van staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Daarbij wordt onderkend dat de Caribische gemeenten een onlosmakelijk onderdeel van Nederland zijn. De terughoudendheid van Nederland om Nederlandse wetgeving in te voeren op de eilanden wordt verlaten en vervangen door een beleid van comply or explain.

Op basis van dit principe moet bij nieuw beleid, wetgeving en investeringen voor Europees Nederland telkens worden beoordeeld of dit ook toegepast kan worden op Caribisch Nederland of dat er goede en uitlegbare redenen zijn dat niet te doen. Volgens Van Huffelen biedt deze benadering ruimte voor maatwerk en differentiatie.

Nederland gaat daarin investeren in nieuwe wet- en regelgeving om achterstallig onderhoud en het opstellen van bepaalde kaderwetgeving te vernieuwen. Dit vergt volgens Van Huffelen een aanzienlijke inhaalslag.

Ten tijde van de transitie van de Nederlandse Antillen is er namelijk voor gekozen de Nederlandse-Antilliaanse wetgeving vaak slechts ‘technisch’ om te zetten in Nederlandse wetgeving.

Om voor de departementen en de openbare lichamen inzichtelijk te maken welke nieuwe wet- en regelgeving wordt opgesteld, wordt een wetgevingsoverzicht en plan van aanpak opgesteld en met de departementen en de openbare lichamen afgestemd.

Elk ministerie heeft de mogelijkheid om in het overzicht eigen accenten aan te brengen. Het streven is om dit overzicht en het plan van aanpak eind 2022 gereed te hebben. Het Ministerie van BZK ondersteunt, indien gewenst, de openbare lichamen met juridische kennis en expertise.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra