27.7 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

RTL | ‘Lijken lagen weken in Boetsja’: Russische claims ontkracht met satellietbeelden

Verschillende lichamen die gevonden werden in het Oekraïense stadje Boetsja, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit satellietbeelden die The New York Times heeft geanalyseerd. De onthulling van de Amerikaanse krant ontkracht Russische claims dat Oekraïne de lichamen pas na het vertrek van de Russische troepen op straat zou hebben gelegd ‘op bestelling’ van de Amerikanen.

De wereld reageerde afgelopen weekend geschokt op de beelden die verschenen nadat Boetsja, een voorstad van Kiev, door Oekraïense troepen was bevrijd.

Tientallen lijken op straat

De stad was enige tijd in handen van Russische troepen en nadat die de plaats verlaten hadden, werden op straat tientallen lijken gevonden. Ook werden er massagraven met nog eens honderden lichamen gevonden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vreselijke beelden uit Boetsja, angst voor wat komen gaat: ‘De haat groeit’

Volgens The New York Times lagen zeker elf lichamen al vanaf 9 maart op straat. Drie andere lichamen kwamen op 20 of 21 maart op straat te liggen, in de periode dat de Russische troepen Boetsja bezetten.

Satellietbeelden van Maxar

De Amerikaanse krant baseert zich op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar, waar de lichamen op te zien zijn. Oekraïense troepen troffen de burgerdoden in exact dezelfde positie aan als te zien is op de satellietbeelden die vorige maand werden gemaakt.

Inwoners die ternauwernood aan het bloedbad zijn ontsnapt, spraken met Zelenski. “Bedankt dat u ons niet hebt verlaten.”

‘Cynische leugens’

Rusland noemde de berichten over de moorden op burgers de afgelopen dagen ‘vermoedelijk vals’ en spreekt van ‘provocatie van de kant van Oekraïne’. Het land wil een onderzoek naar het ‘nepnieuws’.

De Russische procureur-generaal beticht Kiev van ‘cynische leugens’, bedoeld om het aanzien van Russische troepen te besmeuren in een ‘propagandaoorlog’. Het ministerie van Defensie heeft de schrijnende beelden uit Boetsja bestempeld als ‘geënsceneerd’.

‘Zeer goed werk’

Van deze Russische claims blijft na de onthulling van The New York Times weinig over. Han ten Broeke, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), spreekt van ‘zeer goed werk’. Volgens hem maakt de onthulling van de Amerikaanse krant ‘korte metten’ met de Russische beweringen:

De doodsoorzaak van de burgers is onduidelijk, schrijft The New York Times. Sommige lichamen lagen naast wat leek op een inslagkrater, anderen lagen naast fietsen of achtergelaten auto’s. Van verschillende slachtoffers waren de handen achter het lichaam vastgebonden.

Oekraïens onderzoek

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vannacht in zijn dagelijkse toespraak dat hij een ‘zo compleet en transparant mogelijk onderzoek’ naar het bloedbad wil. Volgens hem zijn zeker driehonderd burgers om het leven gekomen.

Zelenski wil dat journalisten alle vrijheid krijgen om in Boetsja bewijsmateriaal te verzamelen. Dat bewijs verzamelen nog niet zo makkelijk is, vertelden experts gisteren aan RTL Nieuws. De Oekraïense president spreekt vandaag de VN-Veiligheidsraad toe over de ‘oorlogsmisdaden’

Rusland vroeg eerder al een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aan om de ‘provocatie door Oekraïense radicalen’ te bespreken, maar deze zitting kwam er niet. Westerse landen zeiden niet te geloven dat Oekraïne de beelden heeft gemaakt om Rusland zwart te maken.

Bron: RTL

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra