30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | ‘Onverwijld melden’

FIU over hoe om te gaan met sancties

Willemstad – Het controleren of een cliënt voorkomt op een sanctielijst behoort een vast onderdeel te zijn van het cliëntenonderzoek dat dienstverleners moeten uitvoeren voordat wordt aangevangen met de dienstverlening.

Dat laat de FIU Afdeling Toezicht weten in de nieuwsbrief. FIU staat voor Financial Intelligence Unit en is de opvolger van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Het onderwerp is extra actueel in verband met de internationale sancties tegen Rusland.

,,De laatste weken zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van de Sanctiewet- en regelgeving; er zijn veel nieuwe sancties bijgekomen en er is al veel over geschreven in de media.” Zo meldt FIU. Middels de nieuwsbrief wil de toezichthouder dienstverleners informeren over de gevolgen van de sancties voor hun organisatie.

Op grond van de Landsverordening identificatie bij dienstverlening (LID) en de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (LvMOT) is de afdeling de toezichthouder op de navolgende beroepsgroepen: makelaars; handelaren in voertuigen; handelaren in edelstenen, edele metalen, sieraden en juwelen; handelaren in bouwmaterialen; advocaten; (kandidaat-)notarissen; accountants; belastingadviseurs; overige juridische, fiscale en administratieve dienstverleners (waaronder de administratiekantoren).

,,Omdat in deze periode zeer frequent de sanctielijsten aangepast worden is het niet zinvol om een overzicht te geven van welke personen, landen of organisaties die onderwerp zijn van sanctionering”, vervolgt FIU.

In de nieuwsbrief wil de toezichthouder ingaan op wat de dienstverlener dient te doen in het kader van de sancties. ,,Indien u constateert dat een cliënt voorkomt op een sanctielijst is het verboden om een transactie met die cliënt te verrichten. Daarnaast heeft u de verplichting om dit te melden aan het meldpunt van de FIU Curaçao.”

Dat moet gebeuren door een melding te doen in het meldsysteem Go-AML waarbij de dienstverlener meldt op grond van de objectieve indicator ‘een voorgenomen transactie verricht door of ten behoeve van een (rechts)persoon, groep of entiteit die voorkomt op een krachtens de Sanctieverordening vastgestelde lijst’. ,,Deze melding dient onverwijld (binnen 48 uur) te gebeuren.”

Omdat een sanctielijst aan veranderingen onderhevig is, kan het zijn dat de dienstverlener reeds een zakelijke relatie heeft met een cliënt die, na het aangaan van de zakelijke relatie, op een sanctielijst is geplaatst.

Daarover zegt FIU: ,,Als dienstverlener heeft u de verplichting om uw zakelijke relaties te monitoren en daarbij onder meer te kijken of de primaire beoordeling bij het cliëntenonderzoek nog steeds correct is. U dient bij het monitoren dus ook te kijken naar de sanctielijsten.”

Indien dan blijkt dat de cliënt op een sanctielijst is opgenomen dient de relatie te worden beëindigd en dient eveneens een melding te worden gedaan bij het meldpunt van de FIU Curaçao.

Voor meer informatie zie onderstaande website.
www.fiucuracao.cw

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra