33 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

PBC | Vijf dolfijnen Seaquarium toch op weg naar Saoedi-Arabië

Persbureau Curacao

Dolfijn Serena | Zenzi Willems

De vijf dolfijnen van Seaquarium zijn vandaag toch vertrokken naar het Fakieh Aquarium in Jeddah, in Saoedi-Arabië. Dat gebeurde met een Ilyushin Il-76 vrachtvliegtuig gecharterd door Air Transport Company DFS.

Vorige week voorkwam de rechter nog een transport van de dieren omdat Seaquarium de benodigde vergunningen niet kon laten zien tijdens een kort geding.

De rechter verweet Seaquarium dat de consternatie over een verscheping van dolfijnen naar Saoedi-Arabië had kunnen worden voorkomen als zij bereid was geweest om te overleggen met Animal Rights die het geding had aangespannen,

In dat geval had de actiegroep langs bestuursrechtelijke weg de vergunningsvoorwaarden kunnen aanvechten. Die weg ligt nu nog steeds open, hoewel de dolfijnen inmiddels op transport zijn gezet.

Covid

Animal Rights beschuldigde Sea Aquarium van handel in dolfijnen voor financieel gewin. Een dolfijn zou volgens de actiegroep ruim een half miljoen gulden opleveren. Met de verkoop van de vijf dolfijnen zou een bedrag van meer dan 2,5 miljoen gulden gemoeid zijn.

Dat Seaquarium/Dolphin Academy het financieel zwaar heeft geeft de organisatie toe. De beslissing om het aantal dolfijnen te verminderen zou noodzakelijk zijn vanwege financiële, economische en operationele aspecten als gevolg van de Covid-19-pandemie die meer dan twee jaar geleden begon.

Van de 150 tot 185 fulltime personeelsleden zijn er nu nog 111 over. Bovendien is het Sea Aquarium nog maar vijf van de zeven dagen in een week open, terwijl de operationele kosten doorlopen. Zo wordt er door de 22 dolfijnen elke maand omgerekend 50.000 gulden aan vis gegeten.

Seaquarium betoogde ook dat de lagunes van het Seaquarium sinds 2017 vol zitten. De maximale capaciteit voor dolfijnen is bereikt. Sinds die tijd was daarom een ​​gerichte zoektocht naar potentiële nieuwe onderkomens voor sommige dolfijnen al aan de gang.

Geleased

Er zijn in totaal zeventien dolfijnen bij Dolphin Academy Curaçao en vijf dolfijnen in het Curaçao Dolphin Therapy Center. Geen van de dieren is in bezit van deze organisaties. Ze worden geleased van een holdingmaatschappij.

Wie deze maatschappij runt, wil Seaquarium niet zeggen. Maar ze verzekert dat de vijf dolfijnen die verscheept zijn in goede handen zijn. Een medewerker van Seaquarium is mee op transport en blijft voorlopig in Jeddah voor de nazorg, die een jaar zal duren.

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Rodolfo Alexander Pizziolo jr (rechts), erfgenaam van de inmiddels overleden Rudy Pizziolo (midden) is mede-eigenaar van de dolfijnen
Eigenaar van de dolfijnen is de holdingmaatschappij Turslops Investments B.V., waarvan Adriaan Schrier Supervisory Director is. Kvk Tursiops Investements BV: Dutch Antilles Management, Laetitia Smits Van Oyen, Adriaan Schrier en Rodolfo Pizziolo jr.en

Artikel delen

4 reacties

  1. Op Curacao is er veel corruptie en kun je met geld van alles voor elkaar krijgen. Je kunt er blijkbaar zelfs de rechter mee buitenspel zetten. Typisch…..

  2. Deze bedrijven trekken zich niks aan van een vonnis van een rechter en gaan verder met hun plannen. En of de dieren goed aan toe zijn of niet,daaraan hebben ze geen boodschap. Precies hetzelfde als de gokwereld. Trouwens,een van de eigenaren is ook een lid van de gokwereld en kan zeker de vis betalen die deze dolfijnen atten. Te laat voor deze dieren helaas!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra