29 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

PBC | Startschot gegeven voor een Ecoindustriepark op deel Isla-terrein

Persbureau Curacao


WILLEMSTAD – Er komt een Eco-Industriepark op het terrein ten westen van de raffinaderij. Deze gronden maken onderdeel uit van terreinen die niet ter exploitatie beschikbaar zijn voor de nieuwe operator van de raffinaderij.

Refineria di Kòrsou (RdK) en de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij (CWM) hebben deze week een overeenkomst getekend die de weg vrij maakt om de benodigde infrastructuur aan te leggen.

De aanleg van Eco-Industriepark Schottegat bestaat uit drie fasen. CWM start binnenkort met de voorbereidingen van de eerste fase op het terrein ten westen van de raffinaderij. Dat terrein is ongeveer 65 hectare groot en wordt begrensd door Schottegatweg-Noord, de Nijlweg, de raffinaderij en een watergebied dat in verbinding staat met het Schottegat.

Milieu
In het Eco-Industrie park komt duurzame lichte bedrijvigheid die niet milieubelastend is en die de omgeving geen overlast bezorgt.

Eén van de eerste projecten die op het nieuwe Eco-Industrie park komt, is een 1 MWp zonnepark met een daaraan gekoppeld laadstation voor elektrische bussen van ABC Busbedrijf, met een batterij reserve en een energiebeheersysteem. Met dit systeem wordt een volledige duurzame keten vanaf energieopwek tot consumptie verwezenlijkt.

Tevens is uitbreiding naar een 5 MWp energie-producerend zonnepark al onderdeel van dit geheel. De groene energie van dat zonnepark zal in de toekomst onder anderen geleverd worden aan de andere licht industriële- en innovatieve activiteiten op het terrein. In een tweede en derde fase van het totale project zal het zonnepark nog verder kunnen groeien.

Bij de ontwikkeling van de terreinen wordt rekening gehouden met belanghebbenden. Mede daarom komen er op het terrein voldoende groenvoorzieningen die niet alleen een esthetische functie hebben, maar ook zorgen voor het afvangen van stof en CO2 en het produceren van zuurstof.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Prima , zo’n ecopark. Waar het echter veel meer om gaat is de raffinaderij (die op vnl. gas gaat draaien). De burger wordt nu al meer dan 2 jaar aan het lijntje gehouden, om de tuin geleid en nauwelijks geinformeerd. Wat ging er mis met de Cie. Wiels? Waarom werd het aanbod van Saoedi Arabie niet opgepakt? Wat ging er goed? Met welk uiteindeiljk resultaat? Veel vragen en te weinig antwoorden. Binnenskamers, presentaties voor vriendelijke high-society clubjes en te weinig openheid van zaken. Nog afgezien van de geloofwaardigheid van de ‘preferred bidders’ die bijna in de rij zouden staan om een kleine 3 miljard te mogen investeren in onze dying fossil refinery. Who is fooling who?

 2. De draaimolen heet ecomolen en de regering is de man die het geld moet ophoesten, maar een troost er is een draaimolen chef die controle houd over de draaimolen inkomsten, en die roept 12 uur per dag, kom maar, kom maar DRAAIEN voor een kwartje draaien maar en dat 12 uur perdag.

 3. Als je naar de resterende vangrails kijkt op de Nijlweg
  dan valt op dat ze geroest zijn door jarenlang bloot stelling aan de lucht
  van de raffinaderij.
  Kunnen zonnepanelen wel tegen overmatig SO2 in de lucht?
  Het zonnepark komt onder de rook te liggen.
  Herinnert men zich nog hoe het vroeger stonk als men bij Habaai
  naar de raffinaderij toe liep/reed.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra