31 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

PBC | Nederland in top 20 van ranglijst belastingparadijzen, Curaçao op plek 90

Persbureau Curacao

De lijst wordt dit jaar aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland en Singapore. Aruba staat op plek 75 en Curaçao op 90.

WILLEMSTAD – Nederland staat op de twaalfde plaats in de nieuwste ranglijst van de Financial Secrecy Index (FSI) en doet het daarmee slechter dan beruchte belastingparadijzen als de Kaaiman-eilanden en Cyprus.

De index is opgesteld door Tax Justice Network. Die rangschikt wereldwijd landen op basis van hun juridische en financiële systemen en in hoeverre die het mogelijk maken voor personen en bedrijven om vermogen te verbergen en geld wit te wassen.

Tax Justice Network is een internationale groep van onderzoekers en activisten die zich inzetten voor rechtvaardiger internationaal belastingbeleid en meer financiële transparantie.

Lijst
De lijst wordt dit jaar aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Zwitserland en Singapore. Aruba staat op plek 75 en Curaçao op 90. Dat Curaçao en Aruba laag staan is niet persé het gevolg van de ruime mogelijkheden om belasting te ontwijken op de eilanden, maar meer omdat het totale volume van vermogen dat via Aruba en Curaçao passeert op wereldwijde schaal meevalt.

Milou Geuns, belastingexpert van Oxfam Novib, die meehielp met het onderzoek: “De problemen rondom het toezicht en de handhaving van sancties tegen bijvoorbeeld Rusland leggen bloot waarom Nederland zo hoog scoort op de nieuwe ranglijst.

Arnold Merkies, coordinator van Tax Justice Nederland: “De wederom slechte score van Nederland verbaast ons niet. Het wordt nog altijd te makkelijk gemaakt om via Nederland je eigendom of belasting-ontwijkconstructies te verhullen.

Verbergen
Nederland komt met haar twaalfde plaats dit jaar boven de Kaaimaneilanden, een van ’s werelds meest beruchte belastingparadijzen. Een belangrijke reden waarom Nederland nog steeds hoog scoort op de ranglijst is door het gebrek aan inzicht en transparantie op het gebied van uiteindelijk belanghebbenden, de zogenaamde UBO’s.

Geheimhouding op dit specifieke punt helpt de rijkste personen, criminelen en bedrijven om hun vermogens te verbergen en zo bijvoorbeeld belastingafdracht of sancties te ontlopen. In Nederland kunnen sancties – zoals het bevriezen van activa en het belemmeren van financiële transacties- worden ontlopen omdat er onvoldoende zicht is op bezittingen en de eigenaar van een in Nederland gevestigd bedrijf vaak niet goed te achterhalen valt.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...