28 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

PBC | Hoge Raad: geen beroep Jamaloodin op onschuldpresumptie door eerdere berechting Burney Fonseca

Met vonnis | Dick Drayer – Persbureau Curacao

George-Jamaloodin | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De veroordeling van ex-minister van financiën van Curaçao, George Jamaloodin blijft staan. Dat oordeelde de Hoge Raad vandaag, die daarmee het advies van advocaat-generaal Paridaens volgt.

Die betoogde eerder dat er geen sprake kan zijn van schending van de onschuldpresumptie omdat Jamaloodin al genoemd was als opdrachtgever in het proces tegen Burney Fonseca.

In maart vorig jaar werd de ex-minister in hoger beroep veroordeeld tot 30 jaar celstraf met aftrek van voorarrest. Bewezen werd geacht dat hij opdracht had gegeven voor de moord op Helmin Wiels, de vroegere leider en oprichter van Pueblo Soberano. Volgens het Hof was Jamaloodin schuldig aan het uitlokken van moord en ging het om een bestelde moord.

Jamaloodin vroeg de cassatierechter speciaal te kijken naar de in zijn ogen tegenstrijdige bewijsvoering van het Openbaar Ministerie. Ook zou het onderzoek getuigen van een tunnelvisie en heeft het Hof geen acht geslagen op de onderbouwde standpunten van zijn verdediging naar onder meer het motief. Bovendien mankeerde er van alles aan de betrouwbaarheid van de vijf getuigen die leidde naar de veroordeling van Jamaloodin.

Onschuldpresumptie

De Hoge Raad gaat specifiek in op het tweede cassatiemiddel dat klaagt over de onschuldpresumptie die geschonden zou zijn als gevolg van het vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in de strafzaak tegen de mededader Burney Fonseca en de bij dat vonnis uitgebrachte begeleidende persbericht.

In dat vonnis laat het Hof zich ook uit over de rol van Jamaloodin als opdrachtgever van de moord ten opzichte van de opdrachtnemer, Burney Fonseca, wiens veroordeling definitief is geworden na cassatie.

De Hoge Raad erkent de moeilijkheid die dit oplevert ten aanzien van die onschuldpresumptie, indien in het vonnis tot uitdrukking wordt gebracht dat hij schuldig is voordat deze schuld in rechte is komen vast te staan.

Maar het Europese Hof accepteert daarbij dat in complexe strafrechtelijke procedures tegen meer verdachten die niet simultaan kunnen worden berecht, het in de sleutel van de vaststelling van de mate van betrokkenheid van de verdachte die terechtstaat noodzakelijk kan zijn te verwijzen naar de rol van derden die mogelijk op een later moment worden berecht.

De rechters zullen in zo’n geval niet méér overwegingen moeten aanvoeren dan noodzakelijk is voor de vaststelling van schuld van de verdachte die terechtstaat, in dit geval Burney Fonseca. Ook in de persberichten over het vonnis.

Het Hof was volgens de Hoge Raad verplicht onderzoek te verrichten naar de andere schakels, waarvan door het openbaar ministerie werd vermoed dat Burney Fonseca die door zijn handelen aan elkaar heeft verbonden. Het is louter dat perspectief waarin het Hof zijn vaststellingen heeft gedaan, niet meer en niet minder, aldus de Hoge Raad. Evenzo in het persbericht.

De verdediging had bovendien aangevoerd dat het Openbaar Ministerie ervoor gekozen heeft om Fonseca en Jamaloodin niet gelijktijdig te berechten en zo de kwestie van de onschuldpresumptie zelf veroorzaakt had.

De Hoge Raad stelt vast dat die overweging in het kader van bovenstaande niet meer van belang is, maar wil wel vermelden dat Jamaloodin zelf om hem moverende redenen ervoor heeft gekozen de wijk naar het Venezuela te nemen en zich nu niet kan beroepen op de door hem gewenste simultane berechting met Fonseca.

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Dit is de link naar het vonnis op Rechtspraak.nl. Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2022 06 07 – VONNIS Cassatie Moord Wiels Hoge-Raad-Jamaloodin by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

6 reacties

 1. @ Tico Martina

  “Men zocht een zondebok om de schuld te geven voor de moord op Wiels. De echte daders en opdrachtgevers wandelen nog steeds vrij rond en zijn dagelijks in de buurt van Forti te vinden.”

  Ik begrijp dat jij geheel op de hoogte bent en dat ook kunt bewijzen ?
  Dus doe ons, heel Curacao, en Jamaloodin dan een plezier en geef even aan wie dat zijn en hoe jij de bewijzen daarvoor bij elkaar hebt gekregen.

  Of is dit gewoon weer een oprisping, gebaseerd op een onderbuik gevoel, doch waarvoor je totaal geen bewijs voor hebt ?

 2. Als de MFK op richter en F&F er ook maar een klein luchtje van krijgen dat Jamaloodin gaat kotsen kan je er gif op in nemen dat ook hij zich zogenaamd heeft op gehangen in het gevang, zelfs al zetten ze hem in een gevang hotel in NL ook dan nog gaat hij er aan, zijn opdracht gevers zijn te groot en te rijk en dat weet hij ook kijk maar naar zijn gezicht/ogen op de foto’s van Jammie.

 3. Jamalodin had beter moeten weten en nooit naar Curacao moeten wederkeren.

  Hij is niet vrijwillig teruggekeerd maar uitgeleverd.

  Als hij niet wilt zitten dan moet hij gaan praten.

 4. Korda Ong Wichi a taha!! Wijlen Helmin Wiels heeft meerdere keren aangegeven nooit Minister te willen worden aangezien je ofwel belazerd wordt door de ambtenaren of vervolgd door het OM als de kleur van je pet hun niet bevalt. Jamalodin had beter moeten weten en nooit naar Curacao moeten wederkeren. Men zocht een zondebok om de schuld te geven voor de moord op Wiels. De echte daders en opdrachtgevers wandelen nog steeds vrij rond en zijn dagelijks in de buurt van Forti te vinden.

 5. Geen enkele sympathie voor deze ex-mfkrr, vreselijk brutaal en super dom als minfin, wat wil je mfk van g schotten , tot nu toe ‘n criminele club, maar hij moet wel z’n kop open doen, zal hemzelf de kop dan kosten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra