30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

Ingezonden | Heikele punten ACU

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord.

Sosionan Un  wil hierbij verklaren aan de leden van de kredietco peratie ACU dat de petitie voor de aanvraag van een (buitengewone) algemene ledenvergadering (BALV) doorgaat zoals dat gaande is op www.acualv. com. Het doel is dat uiterlijk voor eind mei een BALV en/of ALV wordt gehouden conform onze statuten en huishoudelijk reglement. Hierbij zal de financi le verantwoording van het afgelopen jaar plaatsvinden. Leden dienen rekening te houden dat ten minste twee opeenvolgende algemene vergaderingen aanstaande gehouden zullen worden, waarbij vervolgens mogelijke verkiezing van statutaire leden.

Het houden van mogelijke verkiezingen kan ook beschouwd worden als derde heikel punt binnen de context van dit artikel. Leden hebben zich reeds publiekelijk uitgelaten dat zij tegen de commercialisering zijn van ACU. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de Rabobank als model wordt gebruikt voor de herstructurering van de spaar- en kredietcooperatie. Het is bekend dat een van de stille curatoren die ondersteuning geeft in het toezicht, de monitoring en tevens de herstructurering van ACU als senior projectmanager bij de Rabobank in Nederland werkzaam is geweest.

Een ieder kan zich de controversen die zich hebben afgespeeld bij de Rabobank nog herinneren. Die werden breed uitgemeten in de media, waaruit onder andere is gebleken dat er bonussen zijn uitbetaald aan directieleden. Dit is maar   n element. (1) Leden van ACU zullen in de volgende algemene vergaderingen zich kritisch moeten uitlaten over een mogelijke toegift van abnormale hoge salarissen aan directieleden, die op voorstel uitbetaald zullen gaan worden binnen de nieuwe structuur. Dit staat haaks op de beginselen van de International Cooperative Alliance (ICA).

De cooperaties van Curacao volgen de richtlijnen, principes en waarden van ICA. Lokale instanties zoals Fekoskan en het ministerie van Economische Ontwikkeling onderhouden namens Cura ao contacten met de moederorganisatie ICA. De leden kunnen zich in de volgende ALV hierover uitspreken. Men dient paraat te staan om een mogelijke ‘fastball’ tegen te houden. Onze oproep is ook aan leden om de petitie te blijven ondersteunen, de komende ALV bij te wonen en actief te participeren in de besluitvorming. (2) Een ander heikel punt betreft de lopende kosten van de twee stille curatoren, die geheel worden uitbetaald van de spaargelden van alle leden tezamen.

Op 8 juni 2022 wordt het ook precies twee jaar na dato, dus totaal 24 maanden, dat deze stille curatoren hun intrede hebben gedaan. Maar de leden van de ALV tasten volledig in het duister inzake de re le kosten die in rekening worden gebracht en uitbetaald aan de CBCS voor de diensten van deze stille curatoren.

Mijn informatie is onder andere gebaseerd op uitlatingen van de voorzitter van de ACU, Angelo Davelaar, die in de afgelopen drie weken zijn gedaan in de media. Leden en alle andere ge nteresseerden kunnen vrijelijk kennisnemen van onze statuten en het huishoudelijk reglement, op de website van de ACU. Mensen die nadere informatie willen inwinnen over het deurwaarderincident worden verwezen naar de publicatie op de Facebookpagina’s van Sharnon Isenia of Isenia Mar Sha.

Sharnon Isenia,
namens Sosionan Un,
Curacao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra