27 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

Ingezonden | Empathisch gebaar

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Gonneke van den Kieboom aan het woord.

Geachte staatssecretaris, beste Mevrouw van Huffelen,

Wat een sympathiek en empathisch gebaar maakt u naar onze hardwerkende ambtenaar, die lijdt onder het nóg weer duurdere levensonderhoud op Curaçao. Uit uw voorstel om de ambtenaren een inflatie-compensatie toe te kennen, blijkt dat u het dossier Koninkrijksrelaties goed in het snotje heeft. De ambtenaren zouden immers – ‘n enkele directeur van ‘n overheids-nv daargelaten – tot wel 12,5 procent hebben ingeleverd gedurende de covidjaren. Twaalfeneenhalf procent is een boel en doet zeer, maar gelukkig kunnen onze ruim 3.500 ambtenaren rekenen op behoud van hun baan.

Mogelijk is het u even ontgaan, maar alle niet-ambtenaren hebben minstens 20 procent ingeleverd. U leest het goed: TWINTIG procent. Of zijn hun baan verloren. En al zijn sommigen inmiddels weer aan de bak, de nieuwe banen leveren veel minder salaris en zijn veelal op basis van een nul-urencontract. Dit betekent: geen baanzekerheid en geen secundaire arbeidsvoorwaarden.

Mevrouw van Huffelen, de kinderen op Curaçao staan iedere dag in onzekerheid op: krijg ik vandaag nog te eten, hoe kom ik op school nu de bus en benzine zoveel duurder zijn, hoe betalen mijn ouders de gestegen Aqualectra-rekening?! Hoe dan? En hoe betalen wij al die overheidskosten nu deze, dankzij uw belofte, ook weer zullen stijgen? Hoe dan? Gestegen inkoopprijzen voor alle importgoederen=meer inkomsten aan invoerbelasting. Hogere olieprijzen=meer inkomsten aan accijnzen.

Hier, beste staatssecretaris, zie ik mogelijkheden voor onze zittende regering om een rechtvaardigheidsprincipe toe te passen. En daarmee hoeft u zich niet eens echt te bemoeien – wat onze politici van dit autonome land in de regel prefereren.

IEDERE Curaçaoënaar kan worden beschermd tegen inflatie als (onder andere) de bovengenoemde overheidsinkomsten worden genivelleerd, over de gehele linie. Dit helpt ieder kind, iedere oudere, iedere werkeloze, iedere ondernemer, iedere -20 procent werknemer en ook iedere -12,5 procent ambtenaar. Ik wens u een fijne week toe, bon siman!

Gonneke van den Kieboom,
Curaçao

Artikel delen

8 reacties

 1. Zag vanochtend bij supermarkt ,’,n fiche hangen voor bijdragen verzorgings tehuizen. Dan zit er ergens ‘n blaag in de staten r calmes, die vindt dat hij niet gekort hoeft te worden. Vent van niks al die tijd krijgt hij al veel te veel geld toegestopt, ook zijn reis naar ipko heeft hij verhoert, want in London kennen ze hem niet, ook zo’n dief.

 2. Geachte mevrouw Van den Kieboom:
  Vandaag kwam naar buiten dat op Curaçao de ouderen in de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen de maaltijd met z’n tweeën moeten delen wegens bezuinigingen bij de Curaçaose overheid. Ook moeten ouderen op straat bedelen en de tehuizen moeten met crowd-funding geld binnen halen voor het voedsel.

  Met uw aanvankelijke pleidooi voor salarisverhogingen voor ambtenaren en meer overheidsubsidies voor ondernemers, geheel voorbijgaand aan de situatie van de onderstand-trrkkers en minimumloners, ziet u de ouderen ook over het hoofd.
  En dat alles voor een eilandsregeting die hervormingen weigert, en waar F&F wèl bij varen.

 3. Was de slogan van het kabinet niet alles voor het volk of de bevolking ??. Wellicht kan van Huffelen onze Pias duidelijk maken dat “het volk”geen synoniem is voor “de ambtenaar”. Een groot gedeelte van onze bevolking zal haar daar dankbaar voor zijn.

 4. Geachte mevrouw Van den Kieboom:

  Curacao is een autonoom land, hetgeen betekent dat zij primair verantwoordelijk is; níet het in Europa gelegen deel van het Koninkrijk.

  Problemen veroorzaakt door regeringen (die ondanks waarschuwingen van velerlei kant) die méér uitgaven (en daarbij ook niet doelmatig vanwege de vele F&&F) dan er binnenkwam op de landsbegroting zijn dus ook primair de verantwoordelijk van het land; niet het in Europa gelegen deel van het Koninkrijk.

  En over empathisch gebaar gesproken: het zou van enig empathische intelligentie getuigen als u dit pleidooi had gehouden voor onderstand-trekkers en minimum-loners . Met uw pleidooi voor IEDERE ondernemer en IEDERE ambtenaar, en door dit pleidooi niet te richten aan de primair verantwoordelijkheden zoals Pisas c.s. haalt u uzelf onderuit.

 5. We leven in een financieel autonoom land (met en afhankelijk van steun) en de regering onderschrijft de genoemde problemen niet.
  Anders hadden ze de dienst reizen en top beloningen wel zelf beperkt.
  Ook vinden ze dat de economie, in basis, wel goed is en draait. Anders hadden ze wel met een plan gekomen die wat beter is aan een renbaan voor 1000 koeien in de ruimte.
  Ook is voedsel voorziening prima zo anders had de regering zich wel ingezet voor het beschikbaar stellen van grond.
  De energie prijzen zijn prima op te brengen anders was er wel ingezet op meer zon en wind energie en electrificatie van het verkeer.
  De educatie is ook prima in orde, zolang er nog mensen zijn die in het buitenland kunnen studeren en niet meer terug komen.
  Alles is hier prima geen reden tot bezorgdheid, verandering en zeker geen toezicht van buitenaf.
  nos mes por, we bestaan nog steeds dus dat is bewezen.
  Zolang er maar geld uit Nederland komt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra