28.1 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

DolfijnFM | Curaçao mist beleidsmiddelen om natievorming voort te zetten

Letters Dushi Curacao | Persbureau-Curacao

De Universiteit van Curaçao organiseerde afgelopen vrijdag een seminar over Nation Building en Nation Branding. Er werd onder meer gesproken over het thema slavernij als cultureel erfgoed. Historicus en antropoloog Dimitri Cloose zegt dat het Curaçao nog vaak ontbreekt aan beleidsmaatregelen om de natievorming voor te zetten en om het merk Curaçao en aan culturele erfgoed goed neer te kunnen zetten.

Professor Alex Van Stipriaan bracht tijdens een lezing de historische rol van Rotterdammers in de slavenhandel naar voren, maar ook hun leven en daden op Curaçao.

Op vijf mei werden twee openbare inleidende lezingen gehouden over het thema slavernij als cultureel erfgoed door respectievelijk prof. dr. Gert Oostindie (KITLV) en prof. dr. Alex van Stipriaan (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Oostindie presenteerde tijdens zijn lezing het thema slavernij vanuit een wereldhistorisch gezichtspunt. Van Stipriaan deed dat vanuit een lokale benadering. Zo heeft hij in zijn werk de historische rol van Rotterdammers in de slavenhandel beschreven, maar ook hun leven en daden op Curaçao. Mede om te illustreren Hoe Curaçao hetzelfde zou kunnen doen vanuit haar historische gezichtspunt. Beide heren wezen op de gevaren van het euro centralisme in de geschiedkunde, dat wil zeggen geschiedenis vanuit een uitsluitend Europees gezichtspunt.

Het seminar werd geopend door de decaan van de Algemene Faculteit, drs A. Fernandes met Mario Kleinmoedig (publicist en presentator) als moderator en experts van uiteenlopende disciplines en achtergronden namen deel.

De lokale sprekers hielden vervolgens een korte presentatie met toonaangevende conclusies. Historicus en antropoloog Dimitri Cloose ging in op het feit dat het Curacao nog vaak ontbreekt aan beleidsmiddelen om de natievorming voort te zetten en om het merk Curaçao en haar culturele erfgoed goed neer te kunnen zetten.

Verder kwam naar voren dat Papiamentu belangrijk is als verbindend element bij natievorming. Prof. dr.Ronald Severing ziet zelfs mogelijkheden om het Papiamentu in te zetten als extra verrijking bij de promotie van Curaçao in het buitenland. De jonge bachelor Richailine Elisa concludeerde dat alle informatie over pogingen betreffende natievorming en Nation Branding naar buiten toe ineffectief zal zijn, zolang de jeugd de informatie over het onderwerp “erfgoed” ouderwets en saai blijft vinden.

Bron: DolfijnFM

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Mooie plannen….
    “het Papiamentu in te zetten als extra verrijking bij de promotie van Curaçao in het buitenland”

    Kinsto it yn it Frysk sizze? Se binne net fierder as de eigen provinsje kommen. Miskien ek Curacao sjen as in eigen provinsje?

  2. Veel jongeren hebben nu eenmaal weinig met slavernij en willen gewoon door met hun leven. Ze maken zich meer zorgen over de corruptie op de eilanden

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra