33 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Taxitarieven nattevingerwerk

Cijntje (MEO): Noodzakelijke informatie ontbreekt

Taxi Punda | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De huidige taxitarieven worden door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) berekend op basis van hypotheses. Op dit moment is er geen wet die taxichauffeurs verplicht informatie te geven over de ritten die zij uitvoeren.

 

Aldus MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP) onlangs in antwoord op vragen van zijn partijgenoot Statenlid Sheldry Osepa. Uit de antwoorden van minister Cijntje blijkt dat het openbaar vervoer weliswaar valt onder het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), maar dat de taxitarieven door een departement van MEO dat uitgebreide ervaring heeft op het gebied van prijsberekeningen, worden gecalculeerd. Zijn ministerie is daarbij afhankelijk van de bereidheid van taxi-eigenaren om mee te willen werken. ,,Op dit moment is er geen enkele wet op basis waarvan taxichauffeurs kunnen worden verplicht informatie af te geven over hun ritten”, schrijft Cijntje. Dat is precies de reden waarom MEO het gebruik van taximeters wil invoeren. Na een nulmeting kan dan een afgewogen berekening worden gemaakt, gebruikmakend van werkelijke data.

Wat een snelle, regelmatige verandering van de taxitarieven in de weg staat, is de wetgeving. Die worden aangepast op basis van een Landsbesluit in plaats van het veel kortere traject met een ‘Ministeriële Regeling met algemene werking’. Cijntje noemt als voorbeeld het concept voor het nieuwe Landsbesluit taxi-tarieven 2021 waarover de Sociaal Economische Raad (SER) februari dit jaar advies uitbracht. ,,Het proces loopt sinds 2017 en de wet kan nog altijd niet gepubliceerd worden in afwachting van het oordeel van de Raad van Advies.”

Minister Cijntje stelt dat er door al die obstakels al enkele jaren sprake is van ‘een gedoogbeleid’. ,,Ideaal zou zijn als de tarieven jaarlijks geëvalueerd worden en daarin de actuele ontwikkelingen kunnen worden meegenomen.” Dat is nu niet mogelijk, omdat zijn ministerie niet over alle noodzakelijke gegevens beschikt. Cijntje: ,,Op dit moment baseert MEO de berekeningen op hypotheses.”

Deze krant berichtte begin februari over het advies van de SER ten aanzien van het nieuwe Landsbesluit taxi-tarieven 2021. De SER constateert dan dat de taxitarieven op Curaçao hoger ligger dan in andere landen, maar dat in de wetgeving desondanks is vastgehouden aan de hoge tarieven. Bij de bepaling van de tarieven moet niet worden uitgegaan van wat gangbaar is, maar van de werkelijke en actuele kostencomponenten. Volgens de adviesraad heeft de hoge prijs van een taxiritje op Curaçao ook te maken met de lage productiviteit van de taxi’s; die ligt rond de 30 procent. De lage productiviteit heeft er volgens een onderzoekscommissie juist toe geleid dat de tarieven zijn verhoogd, zodat met minder ritten toch de noodzakelijke dagopbrengst gehaald kan worden.

Minister Cijntje zegt in antwoord op vragen van Statenlid Osepa dat hij nog geen oordeel kan geven over de hoogte van de tarieven op Curaçao in vergelijking met andere landen. De MEO-minister is in afwachting van de resultaten van een onderzoek.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra