30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | SER: Hervorming zorgsector mogelijk

Willemstad – De noodzakelijke hervormingen in de organisatie en financiering van de zorgsector op Curaçao hebben een groot kans van slagen als er sprake is van een hoog urgentiegevoel, focus en onvoorwaardelijk commitment van alle betrokken partijen, inclusief de sociale partners die in de Sociaal-Economische Raad (SER) vertegenwoordigd zijn.

Dat schrijft de SER na een debriefing-sessie met een ambtelijke delegatie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), bijgestaan door een team van experts van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho/WHO).

,,Met de hervormingen kan de zorgsector op termijn wendbaar en weerbaar gemaakt worden”, zo is de SER overtuigd. Er zijn hierover met Nederland afspraken gemaakt in het Landspakket. De SER kreeg eerder vorige week op voorstel van het ministerie van GMN een uitgebreide presentatie over de inmiddels in gang gezette hervormingen in de zorgsector en over de wijze waarop Paho aan dit proces technische bijstand verleent. Deze presentatie was het vervolg van de ontmoeting die de SER begin juni had met Gezondheidsminister Dorothy Pietersz-Janga (MFK). Zij gaf toen een toelichting op een voorstel voor een versmallingspakket van de Basisverzekering Ziektekosten (BVZ).

Overigens blijken sommige hervormingen al in de uitvoeringsfase. De hervormingen zijn beschreven in een door de ministerraad goedgekeurde vier-fasen-interventiestrategie voor de verduurzaming van het Curaçaose zorgstelsel. Deze interventiestrategie staat opgetekend in het rapport ‘Kopzorgen over de zorg’ van 26 januari 2022. De beschreven strategie vormt de beleidsbasis van het huidige kabinet om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg op Curaçao bestendig te maken. ,,De directe aanleiding voor de door de ministerraad goedgekeurde gefaseerde interventiestrategie is de verliesgevende exploitatie van het nieuwe ziekenhuis, Curaçao Medical Center (CMC). De indirecte aanleiding voor de strategie wordt gevormd door de houdbaarheid op de middellange termijn van de landsbijdrage in het fonds BVZ”, zo weet de SER te vertellen.

Tijdens de toelichting van GMN aan SER medio juni gaven de Paho/WHO-experts, op grond van hun technische expertise en ondersteunende rol aan het ministerie van GMN hun visie op de wijze waarop en de mate waarin Curaçao gebruik zou kunnen maken van een methodologische benaderingen waarbij landen met elkaar vergeleken worden op basis van empirisch onderzoek. Het gaat dan met name om landen in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio waar de effectiviteit van maatregelen om de stijgende zorgkosten te drukken en de zorg toegankelijk te houden op kwalitatief hoogwaardig niveau, bewezen is.

De debriefingsessie vorige week vrijdag stond hoofdzakelijk in het teken van een terugkoppeling aan de SER over de praktische haalbaarheid en de randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan om de ook slaagkans van de implementatie van maatregelen op Curaçao te vergroten.

Een van die randvoorwaarden is volgen de SER een doeltreffende communicatiestrategie, waarin door sociale dialoog over de hervormingen die sociaaleconomische gevolgen hebben, het draagvlak en maatschappelijk engagement vergroot wordt van alle sociale partners.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra