27 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Pisas: ‘Totaalplan’ Isla

Regering kiest voor integraal advies headhunting-commissie


Willemstad – De regering-Pisas (MFK/PNP) laat er geen twijfel over bestaan en gaat voor de keuze van de headhunting-commissie. Dat wil zeggen de groep Giusti als ‘preferred bidder’ voor de overname van de exploitatie van Isla-raffinaderij.

Zelf noemt MFK-premier Gilmar Pisas in dit stadium ‘bij voorkeur geen namen’, maar respecteert het als de media dat op eigen gezag wel doen. Gisteren, eind van de middag, kon de regeringsleider op het Fortplein bekendmaken dat er een besluit was genomen en dat dit ‘integraal is overgenomen’ van de commissie, die hier de afgelopen maanden intensief onderzoek naar heeft gedaan.

De zes Isla-bonden en belangenorganisaties zijn ‘blij’ met dit ministerraadbesluit, aldus voorzitter Gherrel Remilia van Apri, die het stafpersoneel vertegenwoordigt. Zij hadden zich eerder deze week pal achter de speciaal hiervoor aangestelde commissie gepositioneerd.
Dat was nodig nadat er ‘twijfel was gezaaid’, doordat was gebleken dat een – verdeelde – raad van commissarissen (RvC) van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) tot een afwijkend advies was gekomen.

Namelijk door de Viana-groep bovenaan te zetten, mogelijk na een flinke lobby van Rutsel Martha, de oud-minister die vorig jaar werd aangesteld als informateur van het te vormen kabinet-Pisas, maar sinds oktober 2021 of al daarvoor optreedt voor de Braziliaanse Roberto Viana.

,,Alle drie zijn goed”, zegt Pisas diplomatiek, wijzend op Guisti (Socap Corp), Viana (GIK Refineria bv in oprichting) en Essar/Aldea. Maar de keuze van de headhunting-commissie (Steering Committee), waar ook RdK-directeur Patrick Newton achter staat, omvat een ‘totaalplan’. Hij doelt daarmee op de vereiste veertien criteria, waaronder ‘proof of crude oil’, ‘proof of funds’, kennis en knowhow en – ook doorslaggevend – het voldoen aan de strenge milieunormen conform het Hofvonnis.

Na de ministerraad is het nu aan de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) van RdK, aldus Pisas. De regering is echter de vertegenwoordiger van de AvA, dus daar worden geen bijzondere obstakels verwacht. Wel blijft de rol van de door de zittende coalitie voor benoeming voorgedragen RvC-leden opmerkelijk. De raad wordt voorgezeten door president-commissaris Elvis Quarton en de overige leden zijn Randolph Camelia, Astrid Richardson en Gregorio Donata. De laatste twee zouden het oneens zijn (geweest) met de eerste twee.

De optimistische minister-president wil nu doorpakken en verwacht over liefst twee en anders maximaal drie maanden eruit te zijn met de ‘preferred bidder’. De groep Giusti wordt geleid door Luis Giusti, de Venezolaan die voorheen leidinggaf aan staatsoliebedrijf PdVSA, bekend is met multinationals als Shell, Mobil en Chevron en tegenwoordig in de VS woont.

Socap Corp blijkt het moederbedrijf van SME (Super Magma Energy) dat naar eigen zeggen in staat is de nodige kapitaalsinvesteringen aan te trekken voor (nieuwe) olie- en gasprojecten. Giusti, die Curaçao kent uit zijn PdVSA-tijd, is in Amerika vooraanstaand lid van diverse advies- en sturingsorganen op het gebied van petroleum en energie.

De Curaçaose raffinaderij produceert al geruime tijd niet. De installaties zijn niet uitgezet en al die tijd door RdK aan de praat gehouden. Maar volgens directeur Newton zal in het winnende voorstel gaan om een initiële investering van 500 miljoen dollar voor de veilige herstart de komende twee jaar. Daarbij zullen 800 directe en 2.000 indirecte arbeidsplaatsen gemoeid zijn. Voor de bonden reden voor opluchting en vreugde.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Ik zou zeggen , Dios spar nos .
    500 miljoen dollar voor een veilige herstart .
    Dat is een hoop geld voor een roestbak .
    Maar ja nos mes por .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra