27 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | JVO: Plan voor forensische zorg

Den Haag – Op het Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO) in februari is onder andere gesproken over een plan van aanpak om forensische zorg te realiseren in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Deze zorg voor mensen die in aanraking zijn gekomen met justitie moet gepaard gaan met nazorgmogelijkheden voor resocialisatie en re-integratie.

Dat schrijft de Nederlandse minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer in de periodieke rapportage over de rechtshandhaving. Het JVO tussen de justitieministers van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten was in februari nog via een videoconferentie wegens de toen beperkte reismogelijkheden.

Op de eilanden is de realisatie van forensische zorg voor zogenoemde justitiabelen met psychische problemen belangrijk, schrijft de minister, zowel binnen detentie als ambulant. Het is onwenselijk dat zij onbehandeld terugkeren in de samenleving. Vooral als de behandeling in Nederland plaatsvindt is aandacht nodig voor de nazorg, omdat anders het effect van de behandeling bij terugkeer in de Caribische regio verloren kan gaan. ,,Een werkgroep gaat aan de slag met het uitwerken van een plan van aanpak om forensische zorg voor minderjarigen en volwassenen in het Caribisch deel van het Koninkrijk te kunnen realiseren.”

Yesilgöz vindt intensieve samenwerking tussen de landen essentieel voor versterking van de rechtsstaat en veiligheid binnen het Koninkrijk. Dat gebeurt onder andere bij preventieprojecten als ‘Alleen hij bepaalt wie je bent’ en het Leerorkest. Ook voor de samenwerking op het gebied van preventie van jeugdcriminaliteit wordt een werkgroep opgericht op initiatief van Sint Maarten.

Nog een werkgroep, de Taskforce Detentie, heeft zich gericht op samenwerking tussen de penitentiaire inrichtingen. Een projectplan is tijdens het JVO aangeboden, ‘waarbij een pool van roulerende PI-medewerkers mee kunnen draaien in andere penitentiaire inrichtingen binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk om operationele bedrijfservaring en kennis uit te wisselen’. Twinning gaat plaatsvinden op Bonaire bij de JICN.
Een punt dat altijd terugkomt op het JVO is de grensoverschrijdende criminaliteit. Er zijn door de ministers afspraken gemaakt over de samenwerking bij de recherche, op het gebied van financieel-economische criminaliteit en informatie-uitwisseling. Nederland heeft voor de optimalisering van de informatie-uitwisseling tussen de landen 2,5 miljoen euro voor een periode van drie jaar beschikbaar gesteld. Ook voor de samenwerking tussen de politiekorpsen heeft Nederland structureel middelen beschikbaar gesteld.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra