27.7 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Eerste cruiseschip onderweg

Celebrity Millennium komt op 10 juni op Curaçao aan

Willemstad – Na een heel lange periode geen cruiseschepen gevuld met passagiers te hebben ontvangen vertrekt vandaag het eerste schip, van Celebrity Cruises, naar Curaçao. De bemanning én de passagiers zijn gevaccineerd en worden voor vertrek allemaal getest op het coronavirus.

Het schip, de Celebrity Millennium, vertrekt vandaag vanuit de haven van Sint Maarten en komt donderdag 10 juni – overigens voor de allereerste keer – aan in de Sint Annabaai.

Oorspronkelijk zou het schip maandag al aankomen op Curaçao, maar de vaarroute werd gisteren nog gewijzigd. Volgens Albert Elens, van Maduro Shipping, heeft dit te maken met de bevoorrading van het schip, ‘dit moet plaatsvinden op Barbados en dus is de planning iets gewijzigd’. De Celebrity Millennium stopt na Barbados ook nog op Aruba en vaart vervolgens door naar Curaçao.

Vandaag stappen er tussen de 500 en 1.000 toeristen op het cruiseschip. ,,Het zijn voornamelijk Amerikaanse toeristen”, legt Elens uit. ,,Om mee te gaan op de boot moeten alle passagiers die ouder zijn dan 18 jaar gevaccineerd zijn. De laatste prik moet minimaal twee weken terug al toegediend zijn. Om naar Sint Maarten te vliegen moesten alle toeristen een negatieve PCR-test kunnen aantonen én voordat ze aan boord gaan van het schip doen ze nog een antigeentest.” Om besmettingen aan boord te voorkomen worden tal van maatregelen genomen.

De afgelopen maanden is Maduro Shipping daar, samen met betrokken partijen, mee bezig geweest. ,,Door de coronacrisis moeten we nieuwe procedures opstellen en verschillende afwegingen maken. We willen graag weer volledig opengaan, maar we moeten rekening houden met zowel onze passagiers als onze bemanning. We willen niemand onnodig in gevaar brengen”, aldus Elens. Het schip, waar eigenlijk ruim 2.000 passagiers op kunnen, wordt volgens Elens maar gevuld met een derde van die capaciteit.

Samen met de Curaçao Ports Authority (CPA), het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC), keek Maduro Shipping naar de mogelijkheden voor de cruise-industrie. Elens: ,,Vaccinaties boden al veel meer perspectief.”

Volgens de eerste plannen zouden toeristen op het schip in een zogenaamde ‘bubble’ moeten blijven. Dit zou inhouden dat zij zich vooraf kunnen aanmelden voor dagtrips op de eilanden waar het schip aanmeert.

,,Als ze bijvoorbeeld naar het schildpaddenstrand toe wilden zouden zij zich hiervoor kunnen inschrijven. Ze zouden dan door een gevaccineerde tourguide in één bus naar het strand gereden worden, om de kans op besmettingen van buitenaf te verkleinen. Wanneer zij zich niet inschrijven voor een tour zouden ze het schip niet af mogen”, vertelt Elens.

Zeer recentelijk werd echter besloten dat alle toeristen helemaal ‘vrij’ het eiland op mogen. Dit gebeurde in overleg met alle betrokken partijen en werd in de Staten bevestigd door de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Steven Martina (MAN). Voor bedrijven die veel te maken krijgen met dagjestoeristen, zoals winkels en restaurants, is dit een positief vooruitzicht.

Het is daarnaast voor het eerst dat de Celebrity Millennium aanmeert op Curaçao. ,,Normaal gesproken komen er dan allemaal mensen aan boord en wordt er een plaquette uitgereikt”, vertelt Elens. ,,Volgens de huidige regels mogen er geen mensen van buitenaf het schip op, mits dit noodzakelijk is.

De CPA organiseert een kleine plechtigheid op de terminal.
Deze maand ligt de Celebrity Millennium om de week in de Sint Annabaai, ‘naar verwachting altijd op donderdag’. Elens:

,,Hopelijk volgen gauw meer cruisemaatschappijen dit voorbeeld en kunnen we in september/oktober weer terug naar ‘normaal’.” Of deze eerste vaart gezien wordt als een test-cruise? ,,Dat niet”, zegt Elens. ,,Maar we houden de reis goed in de gaten, want dit is zeker een interessante ontwikkeling die ons veel informatie kan geven voor in de toekomst.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. 1000 toeristen op een cruiseschip, helaas gaat het schip op loopafstand van Punda aanmeren.

    Het was toch verstandiger geweest om de cruiseschepen in Westpunt te laten aanmeren dan moesten ze een taxi nemen om Punda te zien en wellicht op weg naar Punda stoppen voor een hapje en een drankje.

  2. De eis dat alle passagiers gevaccineerd moeten zijn is een probleempje voor de cruise schepen met vertrek vanuit Florida en dat zijn er veel…zeer veel. De cruise maatschappijen mogen namelijk in Florida niet discrimineren tussen gevaccineerden en niet gevacineerden! Doen ze dit wel betekend dit een straf van $5,000.00 per overtreding.
    Voor dit bericht niet relevant daar vertrek vanuit SXM maar toch goed om te weten! Met name voor NCL lijkt dit een obstakel te zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra