30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Coalitie wil uitleg van Curoil

Statenlid Brownbill (MFK): Mogelijkheden concurrentie stimuleren

6
Willemstad – Brandstofdistributeur Curoil, een overheids-nv, zou bij haar eigen pompstations een lagere prijs per liter in rekening moeten brengen voor benzine en diesel. Dat stimuleert de concurrentie tussen lokale pomphouders en draagt bij aan meer betaalbare brandstof.

Statenlid Fergino Brownbill van de grootste regeringspartij MFK wil hierover ‘zo snel mogelijk’ in het parlement praten met vertegenwoordigers van Curoil en het Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P), zo licht hij desgevraagd toe aan deze krant. BT&P houdt onder meer ook toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten.

Curoil is eigenaar van vier pompen op het eiland en zou het startschot kunnen geven voor een verlaging van de literprijs aan de pomp door niet de maximumprijs te hanteren, zoals alle pomphouders nu doen, maar daar ónder te gaan zitten.

BT&P berekent maandelijks de maximum toegestane brandstofprijzen die eigenaren van benzinestations in rekening mogen brengen bij klanten. De literprijs is opgebouwd uit meer dan tien componenten. Afgelopen vrijdag werden een liter benzine en diesel zeker een kwartje tot 28 cent goedkoper nadat het Curaçaose parlement akkoord was gegaan met de ‘Aanschrijving tijdelijke mitigatie brandstofprijzen’ van MFK-minister Javier Silvania van Financiën. De prijsverlaging is mogelijk door te snijden in de componenten omzetbelasting en accijnzen (waardoor er wel fors minder in de overheidskas komt).

Maar volgens MFK-Statenlid Brownbill zijn er meer mogelijkheden om de bevolking verlichting te bieden in deze periode waarin de oorlog van Rusland in Oekraïne de brandstofmarkt wereldwijd heeft verstoord. Wat er mogelijk is wil hij te weten komen tijdens een overleg met Curoil en BT&P.

Brownbill en de overige acht MFK-Statenleden vragen samen met de fractie van coalitiepartner PNP al op 22 april in een brief aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca om een centrale commissievergadering waarin Curoil en BT&P meer informatie geven over de ontwikkeling van de brandstofprijzen wereldwijd en de gevolgen voor Curaçao.
,,De drastische prijsverhoging veroorzaakt onzekerheid en wantrouwen onder de bevolking”, schrijven de fracties van MFK en PNP. De Statenvoorzitter kan opnieuw een brief verwachten waarin de Statenleden van de twee coalitiepartijen erop aandringen de vergadering ‘zo snel mogelijk’ uit te schrijven.

Minister van Economische Ontwikkeling is Ruisandro Cijntje van coalitiepartij PNP; binnen en buiten de coalitie is al gesuggereerd dat hij kan proberen Curoil ertoe te bewegen prijsconcurrentie als onderdeel van haar beleid op te nemen. Het was overigens PNP die vlak na aantreden van het kabinet-Pisas in juni 2021 aandrong op verlaging van de brandstofprijs.
In totaal zijn er 26 verkooplocaties op Curaçao. De pomphouders verdienen een zogeheten ‘dealermarge’ van 17,53 cent per verkochte liter. Daarmee moeten zij wel hun complete bedrijfsvoering bekostigen. Curoil ontvangt behalve deze dealermarge bij de vier stations ook een ‘marge Curoil’ van 11,13 center per liter over álle op het eiland verkochte liters.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra