30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Besluit vakantiegeld ambtenaren nog niet zeker

Minister Martina: Eerst akkoord met vakbonden


Willemstad – Volgens minister van Financiën Javier Silvania en minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Ornelio ‘Kid’ Martina is er nog geen definitief besluit gevallen over het uitbetalen van 3 procent vakantiegeld aan ambtenaren.

F01VakantiegeldVolgens andere media zou dit besloten zijn in de Raad van Ministers (RvM). Martina stelt echter tegenover deze krant: ,,Er is nog niets definitief. Er moet eerst afgestemd worden binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) en daarna gaat het besluit naar de RvM voor een beslissing.”

Silvania legt nader uit: ,,Afgelopen woensdag heeft de RvM een voorlopig besluit genomen om in fasen de inkorting terug te draaien. In dit kader gaat het om vakantiegeld, loontrede, indexering, de totale 12,5 procent inkorting op het arbeidsvoorwaardenpakket. Nadat minister Martina overleg heeft gevoerd met de vakbonden, zal de RvM een definitief besluit nemen. Aanstaande maandag zal de minister van Financiën een einddocument met verschillende scenario’s naar minister Martina sturen, wat ingebracht kan worden in de bijzondere meeting met vakbonden tijdens het CGOA.”

Per 1 juli 2020 werd in het kader van de verplicht gestelde 12,5 procent korting op het arbeidsvoorwaardenpakket in ruil voor Nederlandse liquiditeitssteun als gevolg van de coronacrisis, onder andere 6 procent vakantie-uitkering geschrapt. Uit een berekening die indertijd gemaakt is, blijkt dat het gaat om een bedrag van circa 18 miljoen gulden. Zou er nu weer 3 procent uitbetaald worden, dan zal dit de overheidskas dus circa 9 miljoen gulden kosten.

Indertijd werd besloten een pakket van kortingen op te stellen waardoor het basisinkomen van de ambtenaren niet aangetast zou worden. Naast het vakantiegeld werd de loontrede bevroren, evenals 3 procent lumpsum voor personeel in de maximale salarisschaal. Verder werd het aantal vakantiedagen verminderd met 3,5 procent, wat gelijk staat aan gemiddeld 6,5 uur.

Dat het weer uitkeren van 3 procent vakantiegeld naar het CGOA moet, zou ermee te maken kunnen hebben dat de vakbonden die hierin vertegenwoordigd zijn een hoger percentage zouden willen. De instemming van vakbonden met 3 procent is dus van belang, om zo ook de ambtenaren tevreden te stellen, zo stelt een politiek deskundige tegenover deze krant.

In de ‘Landsverordening inkorting arbeidsvoorwaarden 2020’ waarin de korting op het arbeidsvoorwaardenpakket beschreven is, staat dat ‘de buitenwerkingstelling van het uitkeren van de vakantie-uitkering door middel van een Landsbesluit kan komen te vervallen’. Dit kan na 30 juni 2021. Een Landsbesluit behoeft geen instemming van de Staten. In de ‘Landsverordening Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken’ staat echter dat overleg wordt gevoerd in alle aangelegenheden van algemeen belang voor de rechtstoestand van ambtenaren.

Ook staat in deze Landsverordening dat de minister van BPD niet zal beslissen over voorstellen die de aangelegenheden van algemeen belang voor de rechtstoestand van ambtenaren betreffen, dan nadat partijen overleg hebben gevoerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Eerst reizen, dan nog een stel familie leden een baan bezorgen dan de partij sponsors bedanken en dan kan er gekeken worden of er nog geld is voor extra’s voor de ambtenarij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra