25 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | ‘Bendishon’ voor minister Silvania

Restitutie betaalde belastingen

| Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,Ik ben blij dat 23.514 personen restitutie hebben gekregen. Geniet ervan”, zo laat de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), op sociale media weten. Hij bedoelt dat er 23.514 aanslagen zijn in verband met belastingrestitutie; dus op die aanslagen krijgen belastingplichtigen geld terug.

In veel gevallen daadwerkelijk cash, door middel van uitbetaling via de bank, namelijk voor ruim 11,9 miljoen gulden. Andere keren is sprake van verrekening met een of meer openstaande schulden; dat gebeurt voor een bedrag van 12,3 miljoen.

Ten aanzien van 1.934 aanslagen geldt dat de Belastingdienst geen bankinformatie van betrokkenen heeft. Dit vertegenwoordigt een geldbedrag van bijna 1,4 miljoen. Voor hen geldt dat er 739 mededelingen zullen worden geprint en per post uitgestuurd om de belastingplichtige op de hoogte te stellen dat hij/zij een tegoed heeft bij de Landsontvanger, maar dat er geen bankrekening is geregistreerd.

Het betreft allemaal uit te betalen restitutie ten aanzien van het belastingjaar 2020. Deze gegevens staan samengevat in een ‘recapitulatie’; dagtekening 8 juli 2022 (over ruim een maand).

Verder valt op dat het gaat over belastingen van individuele personen – dus niet van bedrijven – en dat de restitutie betrekking heeft op belastingmiddelen als ib (inkomstenbelasting), aov (algemene ouderdomsverzekering), avbz (algemene verzekering bijzondere ziektekosten) en bvz (basisverzekering ziektekosten).

Een belastingplichtige kan voor meerdere belastingmiddelen (ib, aov, avbz of bzv) een tegoed hebben. Er wordt één mededeling gestuurd per belastingplichtige. Op sociale media krijgt minister Silvania allerlei loftuitingen toegezwaaid; hij krijgt vanuit allerlei hoeken ‘bendishon’ (zegening) toegewenst.

,,Ik kon mijn ogen niet geloven”, schrijft een persoon, ,,toen ik restitutie 2020 op mijn rekening zag staan. Dank minister. You are the best. God zegene u en uw medewerkers.” En zo zijn er velen die hun vreugde delen, wat Silvania vervolgens ook weer uitvergroot deelt op zijn Facebook.

De bewindsman heeft zich vanaf het begin van zijn aantreden, nu bijna een jaar geleden, sterk gemaakt voor compliance, dat wil zeggen dat burgers voldoen aan hun belastingverplichtingen, maar ook dat ze terugkrijgen wat te veel betaald is. Restitutie dus. Dat geldt nu vooral voor natuurlijk personen.

Naar verluidt, echter, moeten veel rechtspersonen (bedrijven) nog wél en nog steeds wachten op restitutie. Belastingadviseurs geven aan dat sommige ondernemingen al vele jaren tevergeefs geduld moeten hebben, vaak geen antwoord krijgen, maar te veel betaalde winstbelasting bijvoorbeeld niet mogen verrekenen met nieuwe aanslagen. Dat heeft een grote impact op de cashflowpositie en ook de bedrijfsvoering van bedrijven.
Terug naar de restitutie in de persoonlijke inkomstenbelastingsfeer: Vanaf 1 november 2016 stort de Belastingdienst restituties rechtstreeks op de bankrekening. Mensen hoeven dus niet meer naar de Belastingdienst te komen en in de rij te staan om hun geld in ontvangst te nemen. De Belastingdienst beoordeelt altijd wel eerst of een uit te betalen bedrag kan worden verrekend met een eventueel openstaande belastingschuld.

Overigens, het is niet voor iedereen feest en ‘pakjesavond’, zoals iemand de restitutie noemt: er zijn naast de 23.514 aanslagen die geld terugkrijgen ook 9.873 aanslagen waar het omgekeerde het geval is: die moeten bijbetalen en wel voor een totaalbedrag van 14,6 miljoen. Van die krijgt de minister iets minder ‘bendishon’-wensen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Als je die kinderachtige foto van de man ziet vraag je je toch wel af of je jezelf als minister’ zo belachelijk moet laten fotograferen.

 2. Laat Silvania de pluris krijgen, mijn vouw moet na 8 jaar nog een keer betalen wat al van haar loon was afgehouden door van Essenboom Taams kliniek?. bezwaar aangetekend maar toch weer een betaling opdracht gehad, a: 8 jaar betekend verlopen b: ik betaal niet en maak er maar een recht zaak van, doei honger lijers cq AASGIEREN met een lange IJ.

 3. En weer alles voor de bühne! Ga je schamen!

  Er wordt vergeten dat 2020 het jaar van de Covid-19 ontslagen was.
  Al die ellende zijn we ineens vergeten.

  Al de belastingen waarvan nu de “blije”restitutie voor is, komt doordat arbeiders in een lagere loonschaal zijn gekomen door het ontbreken van werk. Dus minder inkomen en hop naar de voedselbank. Dat ze nu teveel belastinggeld terug krijgen kunnen ze alleen maar blij me zijn. De schulden zijn toch al zo hoog.

  Al de “blije”aanslagen waardoor arbeiders moeten bijbetalen, komt door werkgevers die ( door de Covid-19 ) de afdrachten voor hun personeel niet goed hebben geregeld of konden regelen. Sommige zijn zelfs failliet gegaan.
  Door nu alsnog verhaal te halen bij die werknemers siert je niet.

  Ik hou me hart vast voor de ondernemers die nog winstbelasting aanslag restitutie moeten krijgen……

  “bendishon” belastingdienst …… of eigenlijk foei Silvania om zo te pronken met de ellende waar de bevolking in leeft!

 4. 9.873 aanslagen waar het omgekeerde het geval is: die moeten bijbetalen en wel voor een totaalbedrag van 14,6 miljoen.

  Kloppen die wel want ik krijg heel vaak onterechte aanslagen of sommaties om te moeten bijbetalen omdat ze wat vergeten bij Belastingdienst!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra