31 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | ‘Aqualectra kan cao niet garanderen’

Directie: Normering topinkomens grote invloed op salarissen

Aqualectra | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Aqualectra heeft de vakbonden van het nutsbedrijf laten weten dat de voorgenomen Landsverordening normering topinkomens ‘aanzienlijke veranderingen’ van het loonhuis met zich mee zal brengen. ,,De directie kan niet garanderen dat de onlangs overeengekomen cao van kracht kan blijven.”

Het Antilliaans Dagblad is in het bezit van de brief die Aqualectra-ceo Darick Jonis afgelopen week heeft gestuurd naar de vakbondsleiders Dirks-Job, Girigorie en Martis van respectievelijk STK, STKo en SEU. Dit naar aanleiding van ‘verschillende vragen van personeelsleden en de bonden’ over de effecten van de wet die binnenkort op verzoek van de regering-Pisas in de Staten zal worden behandeld.

De leiding van de overheids-nv geeft de facto aan dat de wet, die tot doel heeft de hoogste inkomens van onder meer de directie af te toppen, óók van invloed zal zijn op de (gewone) werknemers.

Uitgelegd wordt dat de landsverordening als uitgangspunt heeft dat de compensatie in alle overheidsgelieerde bedrijven, stichtingen en instellingen niet boven de 263.000 gulden per jaar mag uitstijgen.

Op grond van tot nu toe schriftelijke vragen van Statenleden en antwoorden van de regering concludeert Aqualectra dat dit bedrag van 263.000 gulden álles betreft: naast het salaris, ook de sociale premies, het vakantiegeld, (eindejaars)bonus, alle soorten vergoedingen, toelagen, pensioenpremies en -kosten, (jubileum)gratificaties etc. Zo meldt de brief.

Met andere woorden, schrijft Jonis, het bedrag van 263.000 behelst alle uitgaven die een bedrijf maakt ten behoeve van een werknemer. Hiermee rekening houdend, vervolgt de ceo, kan het maximale salaris bij Aqualectra niet hoger bedragen dan 12.700 gulden per maand.

Dus, het salaris van de directie en van alle andere medewerkers van Aqualectra zullen worden gemaximeerd tot genoemd bedrag van 12.700 per maand, wat volgens de bedrijfsleiding ‘27,5 procent lager is dan het maximumsalaris in de huidige salarisstructuur van Aqualectra’.

Jonis eindigt zijn brief met de enigszins onheilspellende mededeling aan de bonden STK, STKo en SEU dat de directie niet langer kan garanderen dat het nutsbedrijf zich kan houden aan de geaccordeerde collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...