29 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

Accountant | Nederland in top 20 van ranglijst belastingparadijzen

Het yacht Alfa Nero van de Russische miljardair Andrey Guryev op Sint maarten

Nederland staat in de top 20 van de belangrijkste belastingparadijzen ter wereld. Volgens organisatie Tax Justice Network neemt Nederland de twaalfde plaats op de ranglijst in. Koplopers in de Financial Secrecy Index 2022 zijn de VS, Zwitserland, Singapore, Hongkong en Luxemburg.

De tweejaarlijkse ranglijst, opgesteld in samenwerking met Oxfam Novib, beoordeelt landen op basis van hun juridische en financiële systemen en in hoeverre die gebruikt kunnen worden door personen en bedrijven om vermogens te verbergen en geld wit te wassen.

Gedaald

Nederland staat al jaren in de lijst en is wel gedaald, van de vierde naar de twaalfde plek. De onderzoekers stellen dat Nederland het daarmee wel slechter doet dan beruchte belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Cyprus. Ze wijzen daarbij op gebrek aan transparantie op het gebied van “uiteindelijke belanghebbenden”. Geheimhouding op dit specifieke punt helpt de rijkste personen, criminelen en bedrijven om hun vermogens te verbergen.

In Nederland kunnen daardoor sancties, zoals het bevriezen van activa en het belemmeren van financiële transacties, worden ontlopen omdat er onvoldoende zicht is op bezittingen. Ook valt de eigenaar van een in Nederland gevestigd bedrijf vaak niet goed te achterhalen, aldus het onderzoek.

Niet langer faciliteren

“De problemen met het toezicht op en de handhaving van sancties tegen bijvoorbeeld Rusland leggen bloot waarom Nederland zo hoog scoort op de nieuwe ranglijst”, stelt Milou Geuns, belastingexpert bij Oxfam Novib, in het rapport. “We moeten niet langer belastingontduikers, corruptie, georganiseerde misdaad en oligarchen faciliteren in Nederland. Dit vergroot de wereldwijde ongelijkheid nog meer.”

Arnold Merkies, coördinator van Tax Justice Nederland, is in het onderzoek niet verbaasd over de “wederom slechte score” van Nederland. “Het wordt nog altijd te makkelijk gemaakt om via Nederland je eigendom of belastingontwijkconstructie te verhullen. Willen we misbruik echt aanpakken, dan moet er werk van worden gemaakt om dit te veranderen.”

Bron: Accountant

Artikel delen

1 reactie

  1. Pot Jan Dorie hebben ze toch mijn bootje aan de ketting gelegd terwijl ik geen Rus ben en ook niet in de olie handel, heb alleen maar met wat aanneming nv’s gerommeld het waren maar een stuk of 50 nv’s en altijd netjes belasting betaald?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra