29 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

Telegraaf | Bonaire is massatoerisme beu: ’We willen maximaal 250.000 bezoekers per jaar’

Koen Nederhof


Wie naar Bonaire wil moet een contract tekenen Ⓒ ANP/HH

Amsterdam – Bonaire gaat paal en perk stellen aan het toerisme en voert een bezoekersmaximum in. Vanaf nu krijgen toeristen bovendien een speciaal ’contract’ voorgeschoteld, waarmee ze zich verbinden aan de waarden van het eiland.

Nog maar één cruiseschip per dag, geen grote resorts en geen marketing meer gericht op de massa. Bonaire is het massatoerisme beu en probeert de koers om te buigen voor het te laat is. „We willen over tien jaar tijd maximaal 250.000 bezoekers per jaar, dat kan het eiland aan”, zegt Miles Mercera, de directeur van de Tourism Corporation Bonaire.

Bekijk ook: Reiziger heeft wat in te halen: stormloop op boekingen naar ABC-eilanden
Contract

Maar dan wel een bepaald type bezoekers. Vandaar dat dit weekend de ’Bonaire Bond’, een soort contract waarmee bezoekers beloven het eiland te zullen respecteren, wordt gelanceerd. „We willen mensen aantrekken die ons imago en onze cultuur respecteren. Mensen die slechts komen voor bier en pina colada’s? Of BN’ers die alleen komen voor de plaatjes op Instagram? Die mogen liever wegblijven.”

Bonaire wil nog maar één cruiseschip per dag, geen grote resorts en geen marketing meer gericht op de massa. Ⓒ ANP

In coronatijd was Bonaire een van de weinige oorden waar Nederlanders heen ’mochten’ van onze overheid. Afgelopen winter stonden alleen de Canarische Eilanden en de ABC-eilanden op geel. Toeristen wisten dan ook massaal het eiland te vinden. Die populariteit zet door: bronnen melden bijvoorbeeld dat er geen huurauto meer te krijgen is.

“We lieten het eiland overspoelen”

Toch is er nog ruimte voor groei. Volgens CBS-cijfers koerst de Nederlandse eilandgemeente nu af op jaarlijks 180.000 toeristen die alleen al per vliegtuig komen. Eilandbewoner Adnan Hassan plaatst daar een kanttekening bij; veel bezoekers komen ook met een cruiseschip en tellen niet mee. Terwijl juist zij het eiland overspoelen zonder veel waarde toe te voegen. „De cijfers wezen uit dat voor corona we richting een miljoen mensen ontvingen op het eiland. Kijk, die 250.000 maakt mij niet zoveel uit. Het gaat erom dat het eiland het aankan.”

Bekijk ook: Ondanks stijgende prijzen goedkoop op vakantie? Dit zeggen de kenners

Grote resorts

Voormalig lid van de raad van bestuur van de Wereldbank Hassan maakt zich al jaren druk over de groei van het eiland. „Het aantal inwoners is in een generatie tijd verdrievoudigd en het aantal toeristen vertienvoudigd. We lieten het eiland overspoelen”, vertelt hij. Het eiland ging linea recta Aruba en Curaçao achterna, waar grote resorts zijn verrezen. „Maar er is hier geen duikschool of hotel in handen van een Afro-Caribische Bonairiaan, hoor. Huizenprijzen stegen bovendien enorm, buiten bereik van de lokale bevolking. Mensen verloren hun trots”, zegt Hassan.

Bonaire is een eiland van rust, met trotse mensen die tijd voor elkaar hebben Ⓒ ANP

Toen corona uitbrak, zwengelde hij met zijn Bonaire Future Forum de discussie aan: willen we Curaçao en Aruba achterna met hun massatoerisme, of zetten we in op lokale waarden en beperken we het toerisme? Wie willen we zijn als eiland? Hij is blij te zien dat de koers inmiddels is ingezet naar een duurzamer en beperkter toerisme, en dat de discussie op het eiland leeft.

Bekijk ook: Stewardessen klappen uit de school: ’Vlak na take-off doken ze het toilet in’

Rust en trots

Toch loopt die soms hoog op. Hassan had het onlangs met taxichauffeurs aan de stok die in de cruisetoeristen juist een levensonderhoud zien. „Maar uit onderzoeken blijkt dat de lokale bevolking zelden profiteert van massatoerisme, maar juist de prijs betaalt. Dit is een eiland van rust, met trotse mensen die tijd voor elkaar hebben. Dat zou verdwijnen, en daarmee ook de toerist die hier komt omdat ze juist níet voor Curaçao of Aruba kiezen.”

Anderen menen juist dat het nog wel een tandje minder mag. In hun ogen is het eiland druk geworden. „Kijk, voorheen kwamen vooral duikers. Nu wordt er veel meer gehiket, er zijn meer tours. Dat zie je en dus lijkt het drukker”, aldus Mercera.

Bekijk ook: Dit resort op Bonaire is zó fijn dat je er bijna niet af wil

Maar hij heeft nu wel aangekondigd dat er nog slechts één cruiseschip per dag mag afmeren in Kralendijk. Iets soortgelijks kan Bonaire makkelijk doen op het vliegveld; simpelweg een beperkt aantal slots verkopen en je zorgt dat de grens van 250.000 toeristen gehandhaafd blijft. Ook worden campagnes gericht op toeristen die passen bij het eiland.

Hassan juicht het meer dan toe. „Dit eiland is niet voor iedereen. We vragen gasten langs te komen, niet ons te overspoelen. Dat betekent dat je moet focussen en mensen moet ontmoedigen te komen als je ze niet over de vloer wil hebben.”

Bron: Telegraaf

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra