33 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Stichting hekelt bouwplannen Bolivia

Kralendijk – Plantage Bolivia is goed begroeid en er is sprake van een mooi landschap. Het is zeker geen ‘kaalgevreten bende’ zoals Meine Breemhaar wil doen geloven. Met deze woorden begon afgelopen vrijdagmiddag de presentatie van de stichting Save Plantation Bolivia (SPB).

F13 BONgrazersWoningbouw is volgens de stichting niet nodig en de natuur kan worden hersteld door grazers uit het gebied te verwijderen.

De zaal was middags goed gevuld toen Wilma Nijland begon aan haar presentatie. Hoewel het terrein van Bonaire Properties nv (BP), dat onderdeel is van de Breemhaargroep, bijna drieduizend hectare groot is, blijft er volgens haar ‘maar’ tweeduizend hectare over om te ontwikkelen. ,,De overige negenhonderd hectare bestaat uit niet ontwikkelbaar kalksteen”, aldus Nijland. Het gedeelte dat wel kan worden ontwikkeld bestaat volgens haar uit bomen en struiken, waaronder de grootste concentratie Brasiel (verfhout) van de Antillen.

Wat volgens SPB opvalt is dat het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) helemaal geen plan heeft voor Bolivia en dat BP wel precies weet hoe ze het gebied wil ontwikkelen. Hun plan en het percentage dat bebouwd gaat worden is sinds de aankoop in 2019 al meerdere malen gewijzigd en het uiteindelijke plan is op 9 en 10 juni gepresenteerd aan de pers en andere genodigden. ,,Wanneer dit plan wordt uitgevoerd gaat het uiteindelijk om een gebied dat drie keer zo groot is als Sabadeco”, aldus Nijland, die constateert dat het percentage bebouwing in de opeenvolgende plannen alleen maar is toegenomen.

,,Eind 2019 werd er gesproken over twee procent en nu al over 24 procent. Maar als het kalkplateau niet wordt meegerekend, gaat het om 37 procent.” BP heeft het over inpassen in de bestaande situatie waardoor er kleinere clusters ontstaan. Volgens Nijland is deze fragmentatie juist de grootste bedreiging voor de natuur. Bovendien blijkt de presentatie dat BP zich volgens Nijland op een aantal plekken niet houdt aan het advies van The Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi) dat door henzelf is ingeschakeld om een rapport op te stellen.

SPB noemt het ontbreken van nutsvoorzieningen, infrastructuur en openbaar vervoer als knelpunten voor het bebouwen van Bolivia en zegt geen vertrouwen te hebben in de zelfvoorzienendheid die BP voorspiegelt. Verder zal er volgens Nijland sprake zijn van erosie door ontbossing en lopen de vleermuizen gevaar door de toename van kunstlicht. De belofte om voor iedere gekapte boom drie nieuwe bomen te planten kan volgens haar niet waargemaakt worden.

,,Het is bovendien niet nodig om te bouwen op Bolivia om in de woningbehoefte te voorzien. Dit blijkt uit het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire. En de natuur kan simpel worden hersteld door het aantal grazers drastisch te verminderen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra