29 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Nieuwe brandstofterminal airport Bonaire in 2025


De terminal zal een voorraad benzine, diesel, kerosine en stookolie veiligstellen.
Kralendijk – Bonaire Brandstof Terminals (BBT) en Curoil gaan samenwerken bij de ontwikkeling en realisatie van een nieuwe brandstofterminal nabij Bonaire International Airport. Op 13 juni tekenden bestuurders van beide organisaties hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. De nieuwe terminal moet uiterlijk in 2025 in gebruik worden genomen.

De nieuwe airport-terminal moet volgens beide bestuurders zorgen voor een veilige aanlanding en opslag van brandstoffen. Bovendien draagt de terminal bij aan het veiligstellen van een betrouwbare energievoorziening op Bonaire. Eerder waren er grote zorgen over de continuïteit van de energievoorziening, wat in april 2021 tot de oprichting van BBT leidde. BBT is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en financiering van het project. De exploitatie en het onderhoud van de brandstofterminal komen in handen van Curoil, evenals de inkoop en distributie van de brandstoffen.

BBT is opgericht in april 2021 en volledig eigendom van de Nederlandse staat. Bij de oprichting was er de nodige ophef over het feit dat de Nederlandse overheid opnieuw inzet op fossiele brandstoffen terwijl zij verduurzaming hoog in het vaandel heeft staan. ,,Hoewel de verduurzaming van Bonaire de hoogste prioriteit heeft, blijven de komende jaren fossiele brandstoffen nodig voor de totale energievoorziening, onder andere voor het vliegverkeer en gedurende de windstille periodes in het najaar”, zo laat BBT weten.

,,Op dit moment is ook de elektriciteitsproductie nog grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zo’n dertig procent van de elektriciteit op Bonaire wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Naar verwachting zal dit aandeel snel stijgen. Een aantal partijen, waaronder BBT, werkt hier hard aan.”

Gezien de ambitie om de energievoorziening op Bonaire in de nabije toekomst volledig te laten draaien op hernieuwbare bronnen en daarmee het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, zijn de plannen voor de airport-terminal volgens BBT bescheiden. Zo moet de terminal van relatief klein formaat worden en is in die zin niet te vergelijken met de Bopec-terminal in het noorden van Bonaire.

De terminal zal een voorraad benzine, diesel, kerosine en stookolie veiligstellen. Er wordt geen nieuwe pier gebouwd bij het vliegveld, maar gebruikgemaakt van de bestaande pier.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra