29 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | ‘Handhaving verbod verblijfsrecreatie op Bonaire illusie’

Huiseigenaren: Al tien jaar gedoogd en zelfs TCB adverteert met onze huizen

ANP/Hollandse Hoogte/Persbureau Meter

Kralendijk – Het verbod op verblijfsrecreatief gebruik van huizen in bepaalde wijken en de handhaving daarop zal leiden tot het wegvallen van vele accommodaties die essentieel zijn om kwalitatief hoogwaardige voorzieningen aan te kunnen bieden aan het soort toerist dat Bonaire graag wil ontvangen en zal niet leiden tot een ruimer woningaanbod op de krappe woningmarkt.

Dit schrijft Michiel van den Brink van advocatenkantoor Ox&Wolf namens een groep huiseigenaren in een brandbrief aan het bestuurscollege (BC) en de eilandsraad.

Van den Brink schrijft de brief naar aanleiding van het eind mei verschenen bericht van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) dat zij het verbod op verblijfsrecreatief gebruik in een groot aantal wijken van het eiland wil gaan handhaven. Het zou dan onder meer gaan om Sabadeco, Bona Bista, Santa Barbara, Sabalpalm, La Palma, Punt Vierkant en Belnem. Volgens de huiseigenaren voldoen de voorzieningen juist aan wat er in het Strategic Tourism Plan beschreven staat.

,,Bovendien zal handhaving niet leiden tot ruimte op de woningmarkt omdat de koop- en huursommen in deze wijken bijna twee tot drie keer hoger liggen dan het segment waarin de krapte heerst”, aldus Van den Brink. De huiseigenaren stellen verder dat effectieve handhaving in alle gebieden waarvoor het verbod op verblijfsrecreatieve verhuur op dit moment geldt, een illusie is. ,,Daarvoor ontbreekt eenvoudig de capaciteit, terwijl korte verblijfsperioden lang niet altijd ‘vakantieverhuur’ betreffen. Tenzij het gebied waarvoor het verbod geldt wordt teruggebracht tot behapbare proporties zal handhaving een wassen neus blijven.”

Wat hen steekt is dat het OLB wel al bijna twaalf jaar, vanaf het in werking treden van het huidige Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire (ROB), toeristenbelasting heft bij deze eigenaren. Bovendien adverteert Tourism Corporation Bonaire (TCB) op haar website tot op de dag van vandaag met de vakantiehuizen van deze eigenaren. Kopers van woningen in deze wijken mochten er volgens de eigenaren dus vanuit gaan dat vakantieverhuur in deze wijken, ondanks het verbod in het ROB, werd toegestaan. De huiseigenaren, waaronder volgens de brief ook mensen uit de lokale middeninkomensklasse, zeggen van de vakantieverhuur afhankelijk te zijn voor hun pensioen, inkomen of kostendekking.

De groep is van mening dat een verantwoord (ruimtelijk) beleid met zich meebrengt dat verblijfsrecreatieve verhuur bij de herziening van het ROB wordt toegestaan in de gebieden waarom het gaat in de brief van de huiseigenaren. ,,Daarmee zal het ROB dan aansluiten op de feitelijke situatie zoals die al meer dan een decennium bestaat”, aldus de groep die de beleidsmakers vraagt hier rekening mee te houden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra