29 C
Willemstad
• zondag 7 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Bouw Galileo Sensor Station kan van start

Kralendijk – In Noordwijk heeft op 10 mei de officiële ondertekening plaatsgevonden van de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de realisatie van een Galileo Sensor Station (GSS) op Bonaire.

In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over rollen en verantwoordelijkheden en kosten en planning voor de realisatie van het GSS tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het European Union Agency for the Space Programme (EUSPA).

In juli 2021 gaven gezaghebber Edison Rijna en toenmalig minister van IenW, Cora van Nieuwenhuizen, het startsein voor het proces voor de realisatie van een GSS op Bonaire. Het station komt op het terrein van WEB, gelegen aan de Queen’s Highway en zal bestaan uit drie schotelantennes met een diameter van 2,5 meter met daarbij een onbemand gebouw met ruimtes voor computers en ontvangers, opslag, kantoorruimte en een wachthuis voor beveiligingsmensen.

Galileo wordt het eerste satellietnavigatiesysteem dat in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en de Europese Unie wordt gerealiseerd. Het wordt geen militair systeem zoals het Amerikaanse GPS, het Russische Glonass of het Chinese Beidou. Galileo kan ook, naast gratis en open service voor tijdsreferentie en plaatsbepaling, voor andere commerciële diensten beschikbaar worden gesteld. Het is het grootste Europese ruimtevaartproject ooit en is nauwkeuriger dan GPS.

De Europese Commissie heeft Bonaire als locatie gekozen voor de realisatie van een van deze stations. Op dit moment heeft Frankrijk de meeste grondstations en voor de EU is het belangrijk om ook een andere lidstaat te vragen en Bonaire heeft een strategische ligging in het Caribisch gebied.

Via een onlineverbinding heeft gezaghebber Edison Rijna de ondertekening bijgewoond. Hij bedankte beide organisaties voor hun bijdrage en voor het feit dat de keuze is gemaakt voor Bonaire. De ondertekening markeert de formele kick-off voor de realisatie van het GSS op Bonaire dat begin 2024 operationeel moet zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra