28 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | AZV Aruba presenteert jaarrekening 2021

Algemene Ziektekostenverzekering (AZV)

Oranjestad – Bezuinigingen, minder medische uitzendingen en preventie. Dat zijn thema’s die aan bod komen in de jaarrekening van 2021 van het Uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV). Directeur Edwin Jacobs overhandigde het financieel verslag gisteren aan minister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid.

Daarmee is de AZV binnen de wettelijk gestelde tijd en dat stemt de bewindsman tevreden. De verzekeraar heeft een jaar vol uitdagingen achter de rug. AZV moest bezuinigen en moest voldoen aan de eisen die Nederland stelde. Dat deed de verzekeraar door het ‘5 wave model’ in te voeren. In de jaarrekening is hier aandacht voor. Oduber ziet dat AZV kosten heeft bespaard op medische uitzendingen.

Een uitdaging voor AZV was dat de bevolking van Aruba vergrijst en dat de bevolking niet heel erg gezond is. Minister Oduber signaleerde dat daar iets aan moet worden gedaan, zodat mensen gezonder gaan leven. De focus moet meer op preventie liggen. Daarom is het nationaal preventieplan ingevoerd. De bewindsman verwacht dat de resultaten van dit plan binnen een paar jaar resultaat zal opleveren. Dat zal ook bijdragen aan een betaalbaar AZV.

AZV is bezig met het uitvoeren van het nationaal preventieplan. Een onderdeel van dat plan is dat de uitgaven moeten worden hervormd. Het is een uitdaging voor de verzekeraar, maar wel een noodzakelijke uitdaging om de AZV betaalbaar te houden, zegt de minister. AZV laat weten dat alle informatie ook is gedeeld met het medische veld.

De AZV is een verzekering die, vergeleken met andere landen, veel vergoedt. Iedereen die op Aruba staat ingeschreven in het bevolkingsregister heeft recht op AZV. Dat is een bijzondere situatie, aldus Oduber.

De minister sprak tijdens het aannemen van de jaarrekening zijn waardering uit voor het werk dat Jacobs voor AZV doet. Jacobs is directeur van de Sociale Verzekeringsbank en combineert die functie met de werkzaamheden van directeur van AZV. De zorgverzekeraar steunt de visie en het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, dat gericht is op preventie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra