29 C
Willemstad
• maandag 15 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Statianen claimen herstel democratie


Oranjestad – In een petitie die afgelopen maandag online is gezet roept een groep Statianen staatssecretaris Alexandra van Huffelen op om de democratie op het eiland met onmiddellijke ingang te herstellen. De petitie is binnen 24 uur meer dan honderd keer ondertekend.

De groep zegt, samen met ‘hun bondgenoten’, de steun van de internationale gemeenschap te zoeken voor de eis dat de Nederlandse staat het opgelegde Nederlandse bewind per direct staakt. ,,Op 6 februari 2018 werd de gekozen regering van Sint Eustatius vervangen door Nederlandse benoemde vertegenwoordigers, nadat een commissie-onderzoek naar de bestuurlijke situatie op het eiland de gekozen regering beschuldigde van wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie en intimidatie. Maar tot op heden zijn er geen officiële aanklachten ingediend tegen de afgezette gekozen functionarissen”, aldus de groep in haar petitie.

De strijd voor vrijheid en zelfbeschikking van Statianen moet volgens hen worden gezien in een historische context, die varieert van slavenopstanden tot boycots en deelname aan referenda ter ondersteuning van de lokale autonomie van het eiland. Op 10 oktober 2010 is Statia een openbaar lichaam van Nederland geworden en het heeft daarmee de lokale autonomie afgestaan aan de Nederlandse staat.

Integratie binnen de Nederlandse staat is volgens de opstellers van de petitie echter nooit de wil van het Statiaanse volk geweest. Er is vier jaar verstreken sinds de Nederlandse interventie op het eiland. In oktober 2020 zijn er verkiezingen georganiseerd die leidden tot de herverkiezing van alle door de Nederlandse staat verdreven politici. ,,Maar de gekozen regering wordt nog steeds het recht ontzegd om te functioneren. Bovendien blijft de door Nederland aangestelde regeringscommissaris aan.”

In de petitie wordt opgemerkt dat in het grondwettelijk referendum van december 2014 op het eiland een meerderheid van de stemmers koos voor meer autonomie binnen het Nederlandse Koninkrijk. Hoewel de opkomst onder de drempel van zestig procent lag, keurde de gekozen regering van Statia later de resultaten van het referendum goed, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor meer lokale autonomie.

Er wordt nu een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om solidair te zijn met de bevolking van Statia. ,,We eisen dat de Nederlandse staat alle functies van de gekozen regering van het eiland herstelt. We onthouden ons van het gebruik van het woord ‘democratie’ omdat de status van openbaar lichaam niet noodzakelijk democratisch is, gebaseerd op de definitie van de Verenigde Naties van een gebied waarvan de bevolking een volledige mate van zelfbestuur heeft verkregen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Van Putten de puttenschepper op zee is ook weer na drie jaar uit zijn goed voorziene en betaalde GRAFKELDER gekropen, nou kruip er maar weer snel in terug opstoker of ga met je eigengemaakte een roeiboot richting Zuid Amerika, dan zijn we eindelijk eens van jou gezeur af. O, wel effe persoonlijk je NL paspoort inleveren bij mvr van Puffelen!?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra