28.1 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Wever-Croes-norm ‘opgeschroefd’

Oranjestad – De Wever-Croes-norm blijkt in de onlangs aangenomen Arubaanse Landsverordening normering topinkomens (LNT) fors hoger uit te vallen. Een topfunctionaris bij een overheidsgelieerde entiteit mag maximaal 329.000 florin verdienen.

De gewijzigde LNT stelt ook dat de salarissen binnen vijf jaar moeten zijn aangepast. Dat was eerst twee jaar. Dat blijkt uit het gepubliceerde Afkondigingsblad. Door de verhoging van het normbedrag – het bedrag zou eerst 261.000 florin zijn – zullen minder directeuren van overheids-nv’s een lager salaris dan ze nu hebben gaan verdienen. ,,Zo komen er minder grootverdieners bij de publieke entiteiten in de problemen omdat ze onder de nieuwe Wever-Croes-norm blijven”, aldus een ingewijde.

De wijziging van de normhoogte en de overgangstermijn zijn tijdens de behandeling van de landsverordening via amendementen ingediend en goedgekeurd. Dat laat MAS-fractieleider Marisol Lopez-Tromp weten. Haar partij stemde tegen de wet en was ook tegen de amendementen.

De Wever-Croes-norm bepaalt dat topfunctionarissen bij overheidsentiteiten en staatsbedrijven 130 procent van het inkomen van de minister-president mogen verdienen. Het invoeren van deze wet is een voorwaarde van Nederland, omdat Aruba gedurende de covidcrisis vanaf 2020 liquiditeitssteun nodig had. De eis werd weer actueel omdat Aruba de salariskorting van 12,6 procent van ambtenaren wil afbouwen; de afspraak is dat landsdienaren vanaf juli 5 procent van de salariskorting weer krijgen uitbetaald.

Volgens bronnen van NoticiaCla is Nederland ‘geïrriteerd’ omdat Aruba zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Terwijl Aruba als eerste en enige (van Aruba, Curaçao en Sint Maarten) aan de voorwaarde voldeed en daarmee goedkeuring van de Rijksministerraad in Den Haag kreeg, zorgt de lastminute-ophoging van de inkomensnorm voor een bittere nasmaak.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. Ik denk dat de tweede kamer, de RMR en zeker ook van Huffelen dit gedrag spuugzat is.
    Ik hoop ook dat zij op de 3 eilanden hun poten stijf houden.
    Ongepast deze mensen.

  2. Den Haag dient dit recalcitrante negatieve gedrag af te srraffen en hard en vasthoudend te zijn. Die 130% moet er komen, volgens afspraak. En geen 1% meer. Boeverij en listige trucjes mogen niet worden beloond, ook niet op Aruba.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra