31 C
Willemstad
• zaterdag 13 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Te weinig huisartsen op Aruba


Oranjestad – De Arubaanse huisartsenpraktijken zitten te vol. Gemiddeld telt een praktijk 2.300 patiënten. Dat komt omdat er te weinig huisartsen zijn. Dat zegt de Huisartsen Vereniging Aruba (Hava).

De vereniging startte gisteren op sociale media een ludieke campagne. Drie huisartsen staan op de foto, ze dragen een T-shirt met op de voorkant de tekst ‘Ik wil voor iedereen een huisarts’. Op de achterkant staat het aantal patiënten vermeld dat ze elk in hun praktijk hebben.

Huisarts Van Trigt (tevens voorzitter van de Hava) heeft op zijn T-shirt staan dat hij 2.523 patiënten heeft. Dokter Singh-Tewarie heeft volgens haar T-shirt 2.408 patiënten. De praktijk van huisarts Wever is het kleinst, met 2.389 ingeschreven patiënten. Dat is nog altijd fors meer dan het gemiddelde van 2.300 patiënten.

Volgens de Hava zit Aruba met dit gemiddelde aantal patiënten nog steeds boven het gemiddelde van bijvoorbeeld Nederland. Daar heeft een gemiddelde huisartsenpraktijk 2.095 patiënten.

De reden waarom huisartsen op Aruba overvol zitten, is omdat er een gebrek aan huisartsen is. De werkdruk van een huisarts is daardoor heel hoog en dit gaat ten koste van de zorg voor de patiënten.

De Hava stelt dat huisartsen er extra taken bij hebben gekregen. Ze moeten meer administratieve taken doen en ze moeten voldoen aan kwaliteitseisen. De tijd die ze aan deze werkzaamheden moeten besteden, gaat ten koste van de tijd die aan patiënten kan worden besteed. Met andere woorden, een huisarts heeft te veel patiënten en te weinig tijd per patiënt.

Met de ludieke campagne en de serieuze boodschap erachter, trekt Hava aan de bel over de zorg van de eerstelijn, zoals de huisartsen worden genoemd. Stakeholders zouden meer moeten samenwerken om te zorgen dat een huisarts een maximum aantal patiënten heeft. Dan wordt de eerstelijn niet overbelast. De Hava noemt de huidige ontwikkeling zeer zorgwekkend.

Een dag voordat de Hava met haar campagne kwam, werd bekendgemaakt dat Aruba weer een huisarts verliest. Dokter Wijngaarde heeft haar praktijk per 1 juli gesloten, omdat ze niet op Aruba blijft. Ze vertrekt naar Nederland. Alle patiënten van deze huisarts worden ondergebracht bij de Huisartsen Onder Eén Dak (HOED)-praktijk. Dit is een gecombineerde praktijk in de buurt van het ziekenhuis. De praktijk van Wijngaarde was in Paradera. Hava meldt dat de patiënten automatisch worden overgezet naar de andere praktijk en daarvoor niets hoeven te doen. Patiënten moeten wel, om medische zorg te krijgen, een grotere afstand afleggen. Het ziekenhuis ligt niet in de buurt van Paradera.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra