30 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Sargassum geen toekomst als veevoer

Ook gebruik als meststof voor consumptiegewassen wordt sterk afgeraden

Persbureau Curacao

Kralendijk – Voor wie het idee heeft dat Sargassum mogelijk de oplossing is voor het gebrek aan veevoer op Bonaire of dat het kan worden gebruikt als meststof is de conclusie van een rapport van de Wageningen Universiteit mogelijk een domper. Sargassum bevat namelijk arseen, cadmium en zware metalen en is daardoor ongeschikt om er dieren mee te voeren of om groenten te bemesten. Toch is er misschien wel een toekomst voor het wier.

 

Sinds 2011 komt het Sargassum-zeewier steeds vaker voor in de Atlantische Oceaan waar het uitgroeit tot een echte plaag. In 2018 riepen sommige eilanden de noodtoestand uit en in 2019 bereikte het bruine algentapijt, door onderzoekers aangeduid als de ‘Great Atlantic Sargassum Belt’, zijn maximale lengte tot nu toe. Het strekt zich uit van West-Afrika tot het Caribisch gebied en bestaat uit naar schatting twintig miljoen ton zeewier. Overbemesting en het kappen van het Amazoneregenwoud worden verondersteld de oorzaak te zijn.

Sinds enkele jaren spoelen grote hoeveelheden aan op de stranden van de Caribische eilanden en dat leidt daar tot sociale, ecologische en economische problemen, met name in de horeca en visserij. Met man en macht wordt geprobeerd om het aangespoelde wier op te ruimen om te voorkomen dat het zeeleven eronder verstikt wordt. Dit zou desastreuze gevolgen hebben voor onder andere de mangrovebossen op Bonaire.

Maar waar moeten de eilanden heen met de bergen stinkend sargassum die zich ophopen langs de kust? Het verhaal ging dat het kan worden gespoeld en gedroogd om daarna als veevoer of meststof te dienen. Het Wereldnatuurfonds (WWF) Mexico en de Stichting Natuurpark Bonaire (Stinapa) hebben in een gezamenlijk project onderzoek naar gedaan of met sargassum verrijkte meststof een snellere zaadontwikkeling bevordert en of er resten van zware metalen te vinden zijn in de geoogste groenten.

De onderzoekers hebben een teelt met een mengsel van potgrond en sargassum en eentje met uitsluitend potgrond gebruikt. Qua opbrengst was er eigenlijk geen verschil tussen de twee maar wel bleek dat het arseengehalte in de groenten die gekweekt waren met een mengsel van potgrond en sargassum significant hoger was dan in de groenten uit de andere teelt. Het gaat dan niet om een of twee keer hoger maar dertien tot bijna veertig keer hoger, afhankelijk van de soort groente.

Bovendien bleek het niveau van cadmium met een factor drie verhoogd te zijn. Deze hoeveelheden kunnen volgens de onderzoekers schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren en ze waarschuwen in het rapport dat sargassum niet mag worden gebruikt als veevoer of als meststof voor consumptiegoederen totdat de gevolgen voor de volksgezondheid verder zijn onderzocht.

Dit wil volgens het rapport niet zeggen dat het onbruikbaar materiaal is. ,,Het zou heel goed gebruikt kunnen worden als bouwmateriaal wanneer het gedroogd wordt en tot bakstenen geperst. Bovendien kan het wel als meststof gebruikt worden voor decoratieve planten of planten die als bouwmateriaal gebruikt worden”, aldus de onderzoekers.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra