27.7 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | Handelstekorten Caribisch Nederland toegenomen

De eilanden van Caribisch Nederland (CN) hebben structurele handelstekorten.
Kralendijk – De handelstekorten van Bonaire en Saba zijn in 2021 toegenomen. Dat van Sint Eustatius daalde juist in vergelijking met 2020. Op Bonaire lagen de invoerwaarde en uitvoerwaarde van goederen in 2021 een vijfde hoger dan in 2020.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

De eilanden van Caribisch Nederland (CN) hebben structurele handelstekorten. Dit betekent dat er meer goederen worden ingevoerd dan uitgevoerd. Vergeleken met Europees Nederland is er relatief weinig productie op de eilanden. Meer goederenhandel resulteert daardoor over het algemeen in grotere handelstekorten. Binnen CN komen de meeste inkomsten uit diensten, maar het CBS gaat bij de gepresenteerde cijfers uitsluitend uit van de goederenhandel. Bonaire had in 2021 een handelstekort van 282 miljoen dollar. Vergeleken met een jaar eerder is dit bedrag een vijfde hoger.

In 2020 was het handelstekort van het eiland juist voor het eerst in zes jaar afgenomen. De invoerwaarde aan goederen bedroeg 292 miljoen dollar, de hoogste waarde sinds het begin van de metingen in 2011. ,,Deze toename van 48 miljoen dollar vond voor bijna de helft plaats in het vierde kwartaal. De 88 miljoen dollar aan ingevoerde goederen in dit kwartaal is ook een record”, aldus het CBS. Bonaire voerde in 2021 voor 10 miljoen dollar aan goederen uit. De uitvoerwaarde is hiermee ook een vijfde hoger dan in 2020.

Er zijn volgens het CBS geen aanwijzingen dat de ontwikkeling van het handelstekort van Bonaire, maar ook dat van Saba en Sint Eustatius, direct verband houden met de coronacrisis. In 2021 had Bonaire voor vrijwel alle goederencategorieën grotere tekorten dan een jaar eerder. Het handelstekort van Bonaire is tussen 2020 en 2021 gegroeid met 46 miljoen dollar. Van dit bedrag komt het grootste deel voor rekening van machines en vervoermaterieel (19 miljoen dollar), gevolgd door voeding en levende dieren (10 miljoen dollar). Deze twee goederencategorieën dragen ook in absolute zin het meeste bij aan het handelstekort van het eiland.

Saba heeft in 2021 zes procent meer aan goederen ingevoerd dan in 2020. De invoer bedroeg 22 miljoen dollar. De uitvoerwaarde was bijna een miljoen dollar en groeide met 64 procent. Per saldo is het handelstekort van Saba in 2021 met vijf procent toegenomen.

Het handelstekort van Sint Eustatius is voor het vierde jaar op een rij afgenomen. Tussen 2020 en 2021 bedroeg de afname vier procent. Er werd voor 38 miljoen dollar meer aan goederen in- dan uitgevoerd. In 2021 daalde de invoer met vijf procent tot 39 miljoen dollar. De uitvoer van1 miljoen dollar lag 28 procent onder de waarde van 2020.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra